Verlies CMG door forse investering

Automatiseerder CMG heeft het afgelopen halfjaar een verlies geleden van 90 miljoen gulden. Dat kwam door forse investeringen in software bestemd voor mobiele telefonie en het verzenden van sms-berichten.

,,We hebben daar 200 miljoen gulden in geïnvesteerd en dat vreet natuurlijk in het resultaat', zei bestuursvoorzitter Cor Stutterheim vanochtend in een toelichting op de cijfers. Wel was het operationele verlies van de divisie telecomsoftware geringer dan waar CMG in april voor had gewaarschuwd. Beleggers reageerden daarop enthousiast en stuwden de koers vanochtend met 15 procent omhoog tot bijna 4 euro.

Voor het jaarresultaat is CMG afhankelijk van bestellingen van grote telecombedrijven in de laatste weken van het jaar. ,,De telecombedrijven hebben financiële problemen en proberen alle uitgaven die niet essentieel zijn uit te stellen', zei Stutterheim. ,,Maar we verwachten dat ze in het vierde kwartaal toch nieuwe software voor sms-berichten zullen bestellen om de piek op oudejaarsdag te kunnen opvangen. Vorig jaar hebben we op 31 december nog nieuwe software geïnstalleerd om tien uur 's avonds.'

Het Nederlands-Britse bedrijf, dat ook een notering heeft in Londen, is het afgelopen halfjaar driekwart van zijn beurswaarde kwijtgeraakt. Beleggers waren sceptisch over de resultaten van de divisie telecomsoftware. Stutterheim benadrukte dat deze divisie over het hele jaar slechts 17 procent van de omzet van CMG behaalt, maar erkende dat de divisie belangrijk is voor de beeldvorming over CMG. Toch wil hij de divisie niet afstoten of afsplitsen. ,,We hebben geen enkel plan om de divisie te verkopen', zei hij. ,,We maken software zodat je via je mobiele telefoon kan luisteren naar e-mail of naar een fax. Dat is wat we allemaal willen.' Pas als in het vierde kwartaal blijkt dat er toch geen opdrachten komen, ontstaat er volgens Stutterheim een nieuwe `consideratie'. ,,Als de markt zegt: we doen het niet, dan houdt het op.'

De softwaredivisie maakte afgelopen zes maanden een operationeel verlies van 79 miljoen gulden op een omzet van 203 miljoen gulden. De rest van het bedrijf, dat vooral traditionele IT-diensten levert in de Benelux en Groot-Brittannië, maakte een operationele winst van 175 miljoen gulden op een omzet van 1,4 miljard gulden. Het nettoverlies is inclusief de afschrijving op de overnamepremie die CMG heeft betaald voor het Britse bedrijf Admiral.