Ultimatum bedreigt vrede in Sierra Leone

De rebellen in Sierra Leone hebben aangekondigd dat ze de samenwerking met de regering staken en de samenwerking met de VN-vredesmissie beperken als president Ahmed Tejan Kabbah niet uiterlijk eind volgende maand een overgangsregering vormt. Ze vinden dat ze recht op politieke invloed hebben omdat ze meewerken aan ontwapening. De aankondiging van de rebellen bedreigt het vredesproces dat een eind moet maken aan tien jaar burgeroorlog in het West-Afrikaanse land.

Ongeveer 16.000 voormalige guerrillastrijders hebben hun wapens ingeleverd bij een vredesmacht van de Verenigde Naties sinds de rebellenorganisatie RUF (Verenigd Revolutionair Front) vorig jaar november een staakt-het-vuren afkondigde. Of het ultimatum van de rebellen inhoudt dat ze stoppen met de ontwapening, is nog onduidelijk. In elk geval zullen ze niet opnieuw naar de wapens grijpen, verklaarde woordvoerder Gibril Massaquoi vanuit de stad Makeni die nog steeds onder controle van de rebellen staat. ,,We willen alleen dat de politieke situatie wordt aangepakt.''

Volgens president Kabbah is de vorming van een overgangsregering niet nodig. Hij heeft het parlement gevraagd zijn regeerperiode voor de tweede keer met zes maanden te verlengen. Eerst moet het ontwapeningsproces zijn voltooid, voordat nieuwe verkiezingen kunnen worden gehouden, vindt Kabbah. Hij voorziet die verkiezingen in de eerste helft van volgend jaar.

De rebellen hebben eerder deel uitgemaakt van een overgangsregering. Hun inmiddels gevangen leider, Foday Sankoh, was zelfs vice-president. Maar de rebellen hebben tot dusverre alle vredesregelingen geschonden. Toch vinden burgerrechtengroepen in Sierra Leone dat de rebellen opnieuw tot de politieke arena moeten worden toegelaten. Dat is de enige manier om te voorkomen dat ze in de toekomst toch weer naar de wapens grijpen, verklaarde coördinator Zainab Bangura.

De oorlog in Sierra Leone heeft sinds 1991 meer dan 30.000 mensen het leven gekost. De rebellen hebben bij duizenden burgers armen of benen afgehakt.