Selectie Televisie & Radio

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor de beslissing van premier Wim Kok om zich al dan niet uit de politiek terug te trekken. Met reacties van voor- en tegenstanders. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Eveneens uitgebreid aandacht voor het besluit van Wim Kok. Ned.1, 20.31-21.01u.

Nova. Hele uitzending over het besluit van Wim Kok op termijn de politiek te verlaten. Verder in de studio een reactie van partijvoorzitter Ruud Koole en de uitslag van een enquête over hoe de Nederlandse kiezer tegen de komst van Ad Melkert als partijleider van de PvdA aankijkt. Ned.3, 22.30-22.50u.

DOCUMENTAIRES

Keerpunten: Beslissende momenten uit de wereldgeschiedenis. Op 2 januari 1920 werd in de gehele Verenigde Staten alcohol verboden. In deze periode van de drooglegging – de Prohibition – ging de maffia over tot de georganiseerde misdaad en ontplooide zo haar macht. Het hoogtepunt van de gangsteroorlog in Chicago was het bloedbad op Valentijnsdag in 1929. Ned.1, 17.34-18.00u.

RVU Zomerdocumentaire: Een nieuw patroon in de kledingindustrie. Na Max Havelaarkoffie en de Oké-banaan is er nu de `eerlijke spijkerbroek'. Solidaridad werkte de afgelopen jaren aan een ethisch verantwoorde jeans. Over de waarde van de nieuwe aanpak, de bestaande praktijk en de belangen van de deelnemers in Peru, Mexico en Nederland. Ned.3, 20.33-21.30u.

Safari: De Afrikaanse droom en een Masai in maatkostuum. Zie TV-vooraf. Ned.1, 22.48-23.51u.

Horizon. Een groep archeologen probeert de vondst van een oude Turkse stad met historische waarde voor ondergang te behoeden. Vanaf het moment dat een dam in de Eufraat werd aangelegd bestaat de kans dat de stad onder water komt te staan. BBC2, 22.00-23.00u.

Grenzeloze liefde. Slot van een serie over Vlamingen die hun ware liefde in het buitenland vonden. De Vlaming Ralph Willox is doctor in de fysica en werkt aan de universiteit van Tokio. Hij heeft een Japanse vrouw en een dochtertje. Hij voelt zich erg thuis in de Japanse cultuur. VRT, 22.05-22.30u.

Vergezicht: De vis wordt duur betaald. Slot van een serie over botsingen van culturen belicht de verschillende dilemma's van de groeiende Europese visserij voor de kust van West-Afrika. Onder meer komt de vraag aan de orde of de West-Afrikaanse landen en hun bevolking wijzer worden van de grootschalige visactiviteiten van o.a. Nederlandse vissers. Ned.3, 23.25-0.17u.

Die Krankheit mit den tausend Geschichten. Reportage over drie mensen die lijden aan multiple sclerose (MS). In Duitsland kampen ongeveer 130.000 mensen met deze ziekte. ARD, 23.30-0.15u.

SPORT

Studio Sport. Onder meer met het nieuwe programmaonderdeel Op de helft van de tegenstander, waarin bondscoach Louis van Gaal zijn visie geeft op het Nederlandse voetbal en vertelt wat hij tijdens zijn werkweek als bondscoach eigenlijk doet. Verder aandacht voor tweede etappe van de Ronde van Nederland – van Tiel naar Nijverdal – over een afstand van 184 kilometer. Ned.2, 21.20-22.30u.

AMUSEMENT & MUZIEK

Habets. Portret van de jazzpianiste Pia Beck die al 36 jaar met haar vriendin Marga in het Spaanse Churriana, even buiten Malaga woont. Marga's kinderen Glen, Remo en Gino waren nog jong toen ze verhuisden en zijn allemaal in Spanje gebleven. Afl.: Pia Beck, Gina en Glen. Ned.2, 22.30-23.10u.

Rubriek 700. De Russische componist Sjostakovitsj werd in het Sovjet-tijdperk verheerlijkt, verguisd, weer opgehemeld en in 1936 gecensureerd. De dirigent Sanderling had net als Sjostakovitsj goede en slechte ervaringen met het Sovjet-regime. Opnamen van de Vijfde Symfonie door het Radio-orkest van Denemarken onder leiding van Kurt Sanderling. Canvas, 22.40-23.30u.

Ruby Wax's American pie. In deze laatste aflevering van een serie weet de Amerikaanse comédienne Ruby Wax door te dringen tot het hoofdkwartier van de Amerikaanse sekte Ku Klux Klan. Ned.3, 22.50-23.25u.

DRAMA

That's no way to kill your mother. Herhaling uit maart 1997 van een televisiedrama naar het scenario van Heere Heeresma jr. Als Cor niet meer welkom blijkt te zijn in zijn ouderlijke huis in de Flevopolder, beraamt hij een plan van wraak. Daarbij moet zijn ietwat trage jongere broer Hennie als weerloos wapen dienen in de handen van zijn duivelse broer. Met o.a. Gillis Biesheuvel, Paul Hoes en Barbara Gozens. Ned.3, 21.30-22.00u.

FILM

Midnight in St. Petersburg (Douglas Jackson, 1995, Engeland/Rusland/Canada). In vervolg op Bullet to Beijing geeft Michael Caine voor de zesde keer gestalte aan de Britse geheim agent Harry Palmer. Hij zoekt naar gestolen plutonium. RTL5, 20.00-21.45u., onderbroken door reclame.

Frankie and Johnny (Garry Marshall, 1991, VS). Damesbladenromantiek naar Terrence McNally's toneelstuk dat bij ons onder de titel `Een nacht ijs' te zien was met Olga Zuiderhoek en Peter Faber. Eenzame kok Al Pacino onderneemt hardnekkige pogingen om serveerster Michelle Pfeiffer te verleiden. Krijgen zij elkaar? Net5, 20.30-22.15u., met reclame.

Money Talks (Brett Ratner, 1997, VS). Buddy-actie-komedie. Zwarte kruimeloplichter Chris Tucker en witte tv-verslaggever Charlie Sheen weten zich belaagd door zowel politie als schurken. V8, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

. Fargo (Joel Coen, 1996, VS). Op ware gebeurtenissen gebaseerde, geestige morele vertelling van de gebroeders Coen over de nuchtere strijd van een hoogzwangere politiechef (Frances McDormand) die op het besneeuwde platteland van Minnesota sullige, maar bloedgevaarlijke criminelen onder wie Steve Buscemi met gezond verstand ontmaskert. Canvas, 21.00-22.40u.

Steal Big, Steal Little (Andrew Davis, 1995, VS). Andy Garcia speelt dubbelrol van twee verschillend geaarde tweelingbroers die om een erfenis strijden in nodeloos ingewikkeld mengsel van drama en klucht. De regisseur van A Perfect Murder doet ook een flauwe poging om corruptie en zwendel aan de kaak te stellen. Yorin, 21.40-23.45u., met reclame.

Tiger Claws II (J. Stephen Maunder, 1997, Canada. Martial arts-vechtfilm met Jalal Merhi. RTL5, 22.00-23.40u., met reclame.

Fright Night (Tom Holland, 1985, VS). Film-vooraf. Ned. V8, 22.15-0.10u., onderbroken door reclame.

Le garçu (Maurice Pialat, 1995, Fr.). Brutale, ongepolijste maar ook stuurloze home movie lijkt iets te willen zeggen over vaders en zonen maar is vooral een verzameling tamelijk willekeurig gemonteerde scènes, deels opgenomen in Pialats eigen appartement en zijn Parijse stamkroeg. Gérard Depardieu bezoekt het sterfbed van zijn vader en ontleent steun aan zijn eigen zoon (gespeeld door Pialats zoontje Antoine). Film ondervindt hinder van kunstmatige weerbarstigheid. ZDF, 1.05-2.50u., nagesynchroniseerd.

Little Caesar (Mervyn LeRoy, 1930, VS). Succesrijke gangsterklassieker over opkomst en ondergang van ambitieuze crimineel markeerde de doorbraak van de vileine Edward G. Robinson en zette de toon voor de vele gangsterfilms van de jaren dertig. Ook met Douglas Fairbainks jr. ARD, 1.20-2.35u., zwart-wit nagesynchroniseerd.

Crosswinds (Lewis R. Foster, 1951, VS). Jungleavontuur met John Payne en Rhonda Fleming als schatzoekers in Nieuw-Guinea. Morgen, SBS6, 13.20-15.10u., onderbroken door reclame.

. Now, Voyager (Irving Rapper, 1942, VS). Pulpklassieker was een megahit in oorlogstijd. Oude vrijster Bette Davis komt uit haar schulp door bezoeken aan psychiater Claude Rains en begint hopeloze liefdesaffaire met welgeschapen Paul Henreid. Oscar voor melodramatische muziek van Max Steiner. Morgen, BBC2, 14.25-16.20u., zwart-wit.

RADIO

Kunststof. Rechtstreeks vanaf Holland Festival Oude Muziek in Utrecht gesprekken met festivaldirecteur Casper Vogel, musicoloog Rob Wegman en dirigent Eric van Nevel van het koor Currende Consort. Ook een reportage over beiaardier Arie Abbenes die al 15 jaar tijdens het festival speelt. Radio 1, 19.04-20.00u.

Zomeravondconcert. Uitvoering van de eerste belangrijke opera in de muziekgeschiedenis: L'Orfeo van Claudio Monteverdi. Door het ensemble Elyma onder leiding van Gabriel Garrido. Radio 4, 20.02-23.00u.

De avonden. Na het uitzicht van docent muzikale vorming Anne Bakker in Heerenveen en een verhaal van Arnon Grunberg een gesprek met dichter en vertaler Paul Gellings over zijn boek Witte Paarden, een portret van twee vroeg gestorven broers die van kroeg naar kroeg hobbelden. Na elven praat Hans Münstermann over de roman Je moet niet denken dat ik altijd bij je blijf en een klein concert van de New-Yorkse zanger-gitarist Greg Weeks. 747AM, 22.02-24.00u.

RVU Radioprijs. De Belgische Lieselot Terrijn maakte een hedendaags sprookje over de liefdesrelatie tussen een thuiszittende vrouw en in een gevangenis zittende man. De Nederlandse Saskia Linssen maakte een portret van een inmiddels failliet familiebedrijf in devotionalia, een handel in rozenkransen, schoolbijbels, religieuze beelden, wijwaterbakjes en kerkboeken. Radio 1, 0.04-1.00u.

Route 747. Gesprek met bergbeklimmer Edmond Öfner die aan grote expedities naar de toppen van de Andes, Zuidpool, Gibson-woestijn in Australië en werkende vulkanen in Ecuador meedeed. Morgen, 747AM, 8.30-10.00u.