Satan als sekteleider

Hoe langer de duistere Middeleeuwen geleden zijn, hoe meer griezelfilms er gemaakt lijken te worden, waarin een lekker ouderwets potje hemels goed en duivels kwaad de gebeurtenissen stuurt. Die bijbelse insteek werd enkele jaren geleden nog verhevigd door de komst van het jaar 2000. Hollywood liet Gods toorn met de nieuwste special effects neerdalen op hoogmoedige stervelingen die een pact hadden gesloten met het kwaad, in vele, fantastische gedaanten. Bless the Child is ook zo'n film, die eind 2000 in Amerika in première ging en nu pas Nederland bereikt. De bij lowbudget genrefilmer Roger Corman geschoolde regisseur Chuck Russell (The Mask) tekende voor de regie van een occulte thriller, waarin Satan het voorzien heeft op een zesjarig autistisch meisje met mediamieke gaven.

De film gaat voortvarend van start, maar raakt halverwege de talloze achtervolginsgscènes het spoor bijster. Verpleegkundige Kim Basinger krijgt op kerstavond onverwacht de zorg over haar pasgeboren nichtje. Als zij haar weer moet afstaan aan haar drugsverslaafde zusje en haar griezelige echtgenoot, een sekteleider die de jeugd wil mobiliseren, laat zij het er, geholpen door een gevluchte pupil (Christina Ricci) niet bij zitten. En als het allemaal te ingewikkeld wordt, steken de filmmakers een helpende hand toe op een manier die het begrip deus ex machina weer heel nieuwe inhoud geeft.

Bless the Child. Regie: Chuck Russell. Met: Kim Basinger, Jimmy Smits, Rufus Sewell, Ian Holm, Christina Ricci. In: Arena en City, Amsterdam; Lumière, Rotterdam; Pathé, Scheveningen; Cinestar, Enschede.