Restauratie oude meesters op Cuba

De Nederlandse Stichting Cultuur Inventarisatie (SCI) zoekt fondsen om 175 op Cuba ontdekte Hollandse en Vlaamse meesters te restaureren. De collectie was tot voor kort in de Nederlandse kunstliteratuur niet terug te vinden. De doeken zijn in het verleden naar Cuba meegenomen door Spaanse gouverneurs en gekocht door Cubaanse suikerbaronnen. De stichting trof in de depots van het Nationaal Museum in Havana een collectie aan met daarin zeker vijftig tot zestig topstukken. Onder de meesters zijn De Lairesse, Maes en Metsu. Inmiddels heeft de stichting 33 doeken laten restaureren. Voor de overige doeken wordt nog geld gezocht. De Stichting wil twee Cubaanse restauratoren naar Nederland laten komen waar zij de nieuwste ontwikkelingen in hun vak kunnen leren. De SCI inventariseert en documenteert onbekende en of nog niet beschreven collecties van Hollandse en Vlaamse meesters uit de 16de en 17de eeuw die zich buiten West-Europa bevinden.