Problemen bij kranten van Vum

Minder advertenties, duurder papier en een stagnerende lezersmarkt. Om die drie tegenvallers het hoofd te bieden, wil het Belgische uitgeversconcern Vum tot eind 2002 15 miljoen euro besparen. Dat heeft de directie gisteren aan de ondernemingsraad meegedeeld. In het eerste kwartaal van 2001 leed Vum, uitgever van de Vlaamse kranten De Standaard, Het Nieuwsblad/De Gentenaar en Het Volk, een verlies van 4,4 miljoen euro. Ook vorig jaar eindigde de uitgever in het rood. Het moederconcern, Vum Media-holding, maakte vorig jaar wel winst: 0,9 miljoen euro.

De besparing komt erop neer dat de Vum 10 tot 11 procent in de totale kosten moet snoeien. Dat komt bovenop de afgeslankte begroting die vorig jaar al werd afgesproken, en een extra besparingsronde in mei van dit jaar. Toen verschenen de kranten van Vum enkele dagen niet, doordat het personeel staakte tegen het ontslag van een paar journalisten. Waar ditmaal gesnoeid wordt, is niet duidelijk. Of er gedwongen ontslagen gaan vallen, evenmin. De vakbonden maken zich echter ,,geen illusies'' dat het personeel buiten schot blijft. Eind september wil de directie een plan aan de ondernemingsraad voorleggen.

Vorige maand bleek al dat de rek er bij meeste kranten in België uit is een proces dat ook in Nederland speelt. De Vum-kranten hebben naar eigen zeggen een aandeel van veertig procent op de lezersmarkt (400.000 mensen per dag) en slepen 37,5 procent van de advertenties in de wacht. ,,Dat betekent toch wel wat'', zegt gedelegeerd Vum-bestuurder Jo Van Croonenborch vanmorgen in De Standaard. ,,Maar we doen het duidelijk niet op de goede manier''.