Priesters onthoofd in Kashmir

Bij gevechten in de Indiase deelstaat Kashmir zijn begin deze week zeker vijfentwintig mensen om het leven gekomen, onder wie twee hindoepriesters en vijf leden van een moslimgezin.

Eerder deze maand brachten moslimrebellen al meer dan dertig hindoestanen om het leven. De vele moorden bevestigen het patroon van weer oplaaiend geweld in Kashmir dat zich sinds enkele weken aftekent. Vooral sinds het mislukken vorige maand van topoverleg tussen India en Pakistan over de omstreden grensregio is er sprake van een toename van het aantal gewelddadigheden waarbij doden vallen.

Moslimrebellen strijden al jaren met wisselend gebruik van geweld voor onafhankelijkheid van Kashmir, de enige Indiase deelstaat waarvan de bevolking in meerderheid moslim is. Het gaat om minstens twaalf separatistische groeperingen die zich verzetten tegen de Indiase zeggenschap over Kashmir.

De Indiase autoriteiten beschuldigen moslimgroepen ervan dat zij de hindoes uit Kashmir willen verdrijven. ,,De rebellen proberen de hindoes door etnische zuivering uit deze contreien te verjagen'', aldus generaal R.B. Raju van de Indiase politie.

De beide priesters waren volgens de Indiase politie maandagavond door moslimrebellen ontvoerd uit een tempel in de streek Surankote. Vervolgens zou het tweetal in de buurt zijn onthoofd. De meeste andere slachtoffers van de afgelopen dagen kwamen om het leven bij vuurgevechten tussen moslimrebellen en Indiase troepen langs de Indiaas-Pakistaanse bestandslijn. De executie gisteren van de vijf leden van het moslimgezin betreft volgens de politie vermoedelijk een wraakactie van hindoes.

Volgens New Delhi zijn bij de gewelddadigheden in Kashmir sinds de bloedige opstand uit 1989 tegen het Indiase bestuur ongeveer 30.000 mensen om het leven gekomen. Volgens de separatisten zelf ligt het aantal dodelijke slachtoffers rond de 80.000. Vorige week leidden de oplopende spanningen nog tot een schietincident binnen het Indiase leger toen een militair twee collega's doodschoot na een ruzie.