Personalia

De NWO/Spinoza-premies 2001 zijn toegekend aan biologisch psychologe prof.dr. D. Boomsma, klinisch immunoloog prof.dr. H. Clevers, organisch chemicus prof.dr. B. Meijer en meteoroloog prof.dr. H. Oerlemans. Zij krijgen ieder 3,3 miljoen gulden, vrij te besteden aan onderzoek. De premie wordt sinds 1995 jaarlijks uitgereikt aan aan wetenschappers met `internationaal erkende topkwaliteit die hun vakgebied een belangrijke impuls hebben gegeven'.

Boomsma (1957) is verbonden aan de Vrije Universiteit en onderzoekt de relatie tussen genetica en gedrag. Hij speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het Nederlands Tweelingenregister. Clevers (1957) onderzoekt bij de Universiteit Utrecht het ontstaan van kanker. Meijer (1955) van de TU Eindhoven is grondlegger van de macro-organische chemie, waarbij met organische moleculen relatief grote structuren worden geconstrueerd. Professor Oerlemans (1950) van de Universiteit Utrecht onderzoekt de invloed van het klimaat op gletsjervorming.

De bijlage W&O besteedt zaterdag aandacht aan de Spinoza-premies.