Palestijns mortiervuur op Jeruzalem

Palestijnse strijders hebben gisteravond voor het eerst Gilo, een Jeruzalemse wijk tegenover de Palestijnse stad Beit Jalla, bestookt met mortiervuur. Dat gebeurde na de inval van Israëlische troepen in Beit Jalla.

De Palestijnse beschietingen zijn een reactie op de inval gistermorgen van Israëlische troepen met pantserwagens, bulldozers en jeeps in Beit Jalla. Daarmee wil Israël een einde maken aan Palestijnse beschietingen over de vallei op Gilo. Israël heeft geen melding gemaakt van slachtoffers.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft beide partijen dringend opgeroepen een einde te maken aan het geweld. ,,De Palestijnen moeten stoppen met de beschietingen en met aanvallen tegen Israëliërs in Gilo en elders'', aldus woordvoerder Richard Boucher. ,,Het Palestijnse bestuur moet zijn gezag uitoefenen als het serieus een einde wil maken aan de huidige crisis.'' Boucher vraagt tegelijkertijd van de Israëlische regering dat ,,invallen zoals die in Beit Jalla niet bijdragen aan een oplossing van het probleem. Ze maken de zaak alleen maar erger.''

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jack Straw, heeft de inval ,,excessief en buiten proportie'' genoemd.

De bezetting van strategische posities in Beit Jalla door het Israëlische leger is de grootste inval in Palestijns gebied sinds het begin van de gewelddadigheden. Het was volgens Israël een reactie op voortdurende beschietingen vanuit het gebied in de richting van de Israëlische nederzetting Gilo. Binnenkort lopen in Gilo de schoolvakanties ten einde en de Israëlische regering wil dat de beschietingen tegen die tijd een halt is toegeroepen. Beit Jalla is een voorstad van Bethlehem en ligt zo'n drie kilometer van de plaats waar volgens de overlevering Jezus is geboren. Na het vredesakkoord van Oslo droeg Israël de voorstad over aan het Palestijnse zelfbestuur van Yasser Arafat. Bijna twee derde van de ongeveer 12.500 inwoners zijn christelijke Palestijnen. Hoewel de bevolking van Beit Jalla zelf weinig actief bij de intifada betrokken zou zijn, wordt de voorstad wegens de strategische ligging als basis gebruikt door Palestijnse strijders van buitenaf. De wijk Gilo werd na de oorlog van 1967 op Palestijns gebied gesticht en bij Groot-Jeruzalem getrokken. [Vervolg ISRAEL: pagina 4]

ISRAEL

Geen slachtoffers bij mortiervuur in joods wijk Gilo

[Vervolg van pagina 1] Israëlische troepen trokken gisteren met pantserwagens, bulldozers en jeeps Beit Jalla binnen om een einde te maken aan de Palestijnse beschietingen. In weerwil van de betrekkelijk grote militaire operatie is Gilo zwaarder onder Palestijns vuur gekomen dan ooit. De wijk werd vanmorgen bestookt met ten minste drie mortieren en onder vuur genomen met lichtere wapens.

Israëlische commentatoren zeggen vandaag dat de bezetting van de eerste rij huizen in Beit Jalla, recht tegenover Gilo, niet afdoende is. Vanuit deze huizen werd Gilo de afgelopen elf maanden door Palestijnen bestookt. Israël zou volgens hen Beit Jalla volledig moeten bezetten en indien nodig ook Bethlehem, dat ook gebruikt wordt als uitvalsbasis voor Palestijnen die Gilo als doelwit hebben gekozen.

Een Israëlische vrachtwagenchauffeur werd vanochtend doodgeschoten door Palestijnen nabij de stad Nablus op de Westelijke Jordaanoever, enkele uren nadat joodse kolonisten een Palestijnse auto op de Westelijke Jordaanoever onder vuur hadden genomen. Daarbij kwam een Palestijn om het leven.

Ondanks de Amerikaanse kritiek op de inval van Israëlische troepen in Beit Jalla heeft premier Sharon besloten de Amerikaanse oproep om deze voorstad van Bethlehem te ontruimen voorlopig naast zich neer te leggen. De minister van Buitenlandse Zaken, Shimon Peres, heeft volgens radio Israël gisteren tweemaal met Arafat gesproken. Israël zal volgens Peres pas tot ontruiming overgaan als Arafat Jeruzalem de garantie geeft dat er niet meer op Gilo wordt geschoten. Arafat heeft Peres deze verzekering volgens de Israëlische radio niet gegeven. Hij eiste dat Israël onmiddellijk en zonder voorwaarden vooraf zijn troepen uit Beit Jalla terugtrekt.

Ondanks Amerikaanse, Turkse, Arabische en Europese kritiek op de herovering van een deel van Beit Jalla is het voor Sharon om reden van binnenlandse politiek onmogelijk de Israëlische troepen terug te trekken. Een opiniepeiling in de krant Yediot Achronot wijst vandaag uit dat 79 procent van de Israëliërs achter de inval in Beit Jalla staat. Zeventig procent steunt eveneens de door Sharon bevolen moord op de Palestijnse leider Abu Ali Mustafa in Ramallah deze week. Volgens een Palestijnse opiniepeiling is 81 procent van het Palestijnse volk vóór Palestijnse zelfmoordaanvallen tegen Israëlische doelen.

Het Israëlische leger heeft gisteren om veiligheidsredenen enkele wegen in bezet gebied op de Westelijke Jordaanoever gesloten voor kolonisten.

    • Salomon Bouman