Overvol Afrikaans filmfestival

Zes jaar geleden werd er voor het laatst een Africa in the Picture filmfestival georganiseerd. In de hoop op betere distributie voor de Afrikaanse film, hief het festival zichzelf in 1995 op. Die wens kwam niet uit, zodat het festival nu groter dan ooit zijn rentree maakt. Africa in the Picture beoogt een overzicht te geven van films uit Afrika en de Afrikaanse diaspora, en organiseert een aantal debatten en symposia, onder andere over verbeelding van de slavernij en hoe de beeldvorming over verschillende culturen een plaats kan krijgen in het onderwijs.

Filmprogramma's zijn gewijd aan een aantal landen en thema's: 'Nights over Egypt', 'Soirée sénégalaise', Noord-Afrikaanse films, 'Gay Africa' en het alleen voor vrouwen toegankelijke 'Madame Africa'. Daarnaast vertoont het festival hoogtepunten uit de afgelopen vier jaar Afrikaanse cinema.

Het programma is overvol. De vraag of 107 voorstellingen en vele debatten in elf dagen niet te veel is, wordt door festivaldirecteur Mariët Bakker beantwoord met een verwijzing naar het enthousiasme voor de vele films die zij te zien kreeg tijdens de selectiefase.

Ondanks de getoonde diversiteit lijkt de Afrikaanse film inmiddels een herkenbaar genre met steeds terugkerende elementen. Voornaamste thema blijkt opnieuw het zoeken naar identiteit en (alternatieve) familiebanden. Een ander terugkerend motief is het 'back to your roots'-idee dat veelal impliciet aangesneden wordt. Zoals in de openingsfilm Room to Rent van de in Engeland woonachtige Egyptenaar Khaled El-Hagar waarin de in Londen werkzaam zijnde hoofdpersoon (bijna) besluit terug te gaan. De geheel Europees geproduceerde film met vooral Engelse acteurs is door Bakker in haar festival opgenomen omdat het acteren en de stijl volgens haar Egyptisch geëxalteerd zijn. Hysterische kitsch is er een ander woord voor. De slotfilm Baby Boy is het derde deel in John Singletons 'Hood"-trilogie (Boyz `n the Hood, Poetic Justice) en laat zien dat mannelijke onvolwassenheid vooral ten koste gaat van vrouwen. Een symposium over misogynie in de zwarte film zou geen kwaad kunnen.

Africa in the Picture: het feest van de Afrikaanse Film. Van 29 augustus t/m 9 september. In: Rialto en Activiteitencentrum Ganzenhoef, Amsterdam; Lantaren/Venster, Rotterdam; Haags Filmhuis; Plaza Futura, Eindhoven.

    • André Waardenburg