`Mobiele telefoniebedrijf breekpunt KPN, Belgacom'

De samenvoeging van de mobiele telefoonbedrijven van KPN en Belgacom is een belangrijk struikelblok in de fusiebesprekingen tussen beide potentiële partners. Dat zeggen bronnen dichtbij de onderhandelingen.

Volgens dezelfde bronnen, die bevestigen dat ook de waardering van de bedrijven en de keuze voor een topman breekpunten zijn, lopen de onderhandelingen ,,niet goed'. Het afbreken ervan op korte termijn zou een reële optie zijn. Belgacom weigert commentaar. Over het afbreken van de onderhandelingen op korte termijn zegt een woordvoerder van KPN: ,,Na langdurige onderhandelingen is er op een gegeven moment een lange lijst van dingen waar je het over eens bent en een kort lijstje van de dingen waarover je onenigheid hebt. Dan ga je toe naar een fase waarin je conclusies moet trekken.'

KPN en Belgacom hebben in de mobiele telefonie beide aanzienlijke overlappende belangen. Met name de gecombineerde posities op de Belgische en de Nederlandse markt zullen een probleem vormen voor de Europese mededingingsautoriteiten. Volgens genoemde bron heeft Belgacom tot op heden geaarzeld met het inwinnen en geven van informatie over de kwestie in Brussel bij de Europese mededinginsgautoriteiten.

Gedwongen verkoop wegens een te dominante marktpositie zou de opbrengst drukken van de mobiele telefoonbedrijven van de fusiepartners. Belgacom is op de thuismarkt eigenaar van Proximus (Belgacom Mobile), een bedrijf dat voor 25 procent in handen is van het Britse Vodafone. Op de Nederlandse markt heeft het Belgische bedrijf een positie via Ben (samen met Deutsche Telekom). KPN is marktleider in Nederland en heeft alle aandelen in handen van het Belgische mobiele telefoonbedrijf KPN Orange.

Het koersverloop van het aandeel KPN wordt al dagen gedomineerd door speculaties. Groeiende twijfel onder beleggers over een fusie met Belgacom zette het aandeel vanmorgen op een koersverlies van vijf procent. Tegen het middaguur was het aandeel 4,02 euro waard.

KPN presenteert maandag cijfers over het tweede kwartaal van dit jaar.