MKZ kost 4 mld pond

De aanhoudende mond- en klauwzeerepidemie kost de Britse economie in totaal vier miljard pond (ruim veertien miljard gulden) en verwoest het weefsel van de plattelandseconomie. Dat stelt het Countryside Agency (CA), het officiële adviesorgaan voor plattelandszaken, in een vanochtend verschenen studie.

De studie valt samen met het oplaaien van de MKZ-crisis in Northumberland, in Noordoost-Engeland, waar binnen een week veertien nieuwe gevallen van de veeziekte zijn vastgesteld. Ondanks nieuwe, extreem scherpe veiligheidsmaatregelen, bestaat vrees dat de besmetting zich uitbreidt naar Zuid-Schotland. Beide regio's hadden al bijna drie maanden geen nieuwe gevallen geconstateerd en hoopten exportvergunningen terug te krijgen. De nieuwe crisis is ook een harde slag voor het langzaam opkrabbelende toerisme.

Volgens het CA zullen sommige delen van het platteland nog jaren de effecten voelen van de epidemie, terwijl andere delen de crisis nooit te boven zullen komen. De boerensector ging al voor de MKZ-crisis door een diep dal, onder meer wegens lage prijzen op de wereldmarkt, het dure pond en de naweeën van de gekkekoeienziekte. Een reeks andere bedrijven heeft eveneens ernstige verliezen geleden door de quarantainemaatregelen, van toeleveringsbedrijven voor boeren, tot garages, busmaatschappijen, pubs en winkels.

CA-voorzitter Ewen Cameron waarschuwde voor een nieuwe golf faillissementen en een verder dalende werkgelegenheid op het platteland. De crisis versnelt volgens hem ook de verdere verschraling van diensten op het platteland, terwijl jonge mensen op het Britse platteland zullen wegtrekken wegens gebrek aan banen.