Meer controle op vervoer Brits vee

Het ministerie van Landbouw overweegt strenger te gaan controleren op vervoer uit het Verenigd Koninkrijk wegens besmettingsgevaar van mond- en klauwzeer. Een woordvoerder van het ministerie heeft dat vanmorgen bevestigd.

Aanleiding is de heropleving van de bijzonder besmettelijke dierziekte in het Verenigd Koninkrijk. Deze week werden zes nieuwe uitbraken vastgesteld in de regio Northumberland.

Het vervoer van mkz-gevoelige dieren zoals runderen, schapen en geiten vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Europa is ononderbroken verboden geweest sinds de eerste uitbraak in februari. Het ministerie van Landbouw versoepelde deze zomer echter de controles in havens en op vliegvelden op vervoersmiddelen en personenverkeer. Het gevaar dat mond- en klauwzeer bijvoorbeeld via autobanden of schoenzolen zou worden `ingesleept' was kleiner geworden door het warme en droge weer, waar het virsu niet goed tegenkan.

Voorzitter G. Doornbos van landbouworganisatie LTO Nederland bekritiseerde deze week de versoepelde controle. Volgens het ministerie van Landbouw is de verscherpte controle nodig nu minder warm en vochtiger weer op komst is. De verscherpte controle zou kunnen bestaan uit strengere onsmettingregels op veerboten. Numoeten alleen veewagens worden ontsmet. Verder probeert het ministerie het virus te weren door voorlichting aan toeristen en transporteurs.

Het mkz-virus had zich in Engeland drie maanden lang niet naar nieuwe gebieden uitgebreid. Sinds februari van dit jaar is in Engeland op bijna 2.000 bedrijven mond- en klauwzeer uitgebroken. Meer dan 3,7 miljoen dieren zijn gedood.

In Nederland bleef mkz afgelopen voorjaar beperkt tot 26 gevallen.