Me Tarzan, you Jesse

Als hij zo doorgaat, wordt bestuursvoorzitter Hans van der Wielen na Nina Brink (World Online) de tweede Nederlandse topmanager die een dialoog eist met de media over hun vermeende foutieve berichtgeving.

Numico (vitaminepillen en babyvoeding) beschuldigt in een persbericht niet nader aangeduide media van ,,volstrekt onjuiste' en ,,gedateerde' verhalen over de verkoop van Amerikaanse producten met verstreken houdbaarheidsdata en claims van Amerikaanse franchisenemers.

De woordenstrijd is ontketend door de Wall Street Journal, wiens Heard in Europe column van Jesse Eisinger Numico al meer dan een jaar op de korrel neemt. Typerende kop (16 augustus 2000): `Waarom het mijden van Numico de gezondheid van uw beleggingsportefeuille ten goede kan komen'. De column is een voor Nederlandse begrippen ongewone mengeling van kritische analyse en tips.

Van der Wielen hekelde de krant een paar maanden geleden al en beschuldigde hem van samenspanning met een speculatief beleggingsfonds (hedge fund), waarna de koers inzakte. Na Van der Wielens zonnig getoonzette presentatie van de halfjaarcijfers anderhalve week geleden steeg de koers rap. Diverse berichten in de Amerikaanse zakenkrant zorgden voor een ommekeer.

Het duel weerspiegelt de gewijzigde verhoudingen op de Europese financiële markten. Amerikaanse zakenbanken, Amerikaanse advocaten en Amerikaanse regels zetten de toon. In hun kielzog komen de Amerikaanse media. Bedrijven die Amerikaanse miljardenovernames doen, zoals Numico, weten dat. Zolang de Amerikaanse golf ook Amerikaanse beloningsvormen (opties) oplevert, klaagt niemand.

Numico's klachten leggen ook een traditionele eenzijdigheid bij topmanagers bloot. Als analisten ronkende aanbevelingen doen of (speculatieve) kopers de koers opdrijven, versturen bedrijven geen persberichten om tot kalmte te manen. Maar als beleggers op een koersdaling speculeren, is het huis te klein.

Het wrange voor Numico is dat deze categorie beleggers juist die effecten kiest die extra kwetsbaar zijn. Dat levert het meeste op. In 1992 had het weinig zin om op een koersdaling van de Duitse mark te speculeren. George Soros koos het overgewaardeerde Britse pond en won een miljard dollar.

Numico kampt met zo'n vertrouwensprobleem. De laatste Amerikaanse overname, Rexall, was naar de huidige inzichten te duur. Achttien managers zijn aan de kant gezet, terwijl Numico bij de aankondiging van de overname een jaar geleden nog optimistisch was dat alle Amerikanen hun best zouden blijven doen voor de nieuwe eigenaar.

    • Menno Tamminga