Linux slaat grote slag op beurs New York

Het Finse softwarebedrijf Linux, concurrent en doorn in het oog van softwaregigant Microsoft, heeft op de beurs van New York een grote slag geslagen. Belangrijke delen van de New York Stock Exchange stappen over op computers van IBM, die Linux als besturingsprogramma hebben. Voorheen gebruikte de beurs de computers van Sun Microsystems, die op software van Microsoft (Windows) draaiden.

Linux is het snelst groeiende besturingssysteem en wordt daarmee een steeds belangrijkere concurrent van Microsoft. De softwareproducent heeft zijn groei vooral te danken aan het feit dat het systeem veel goedkoper is dan de software van Microsoft.

,,Het systeem is betrouwbaar en flexibel. Bovendien kunnen we nu ook andere dan Microsoft-applicaties op de computers draaien', aldus een verklaring van de New York Stock Exchange in de Financial Times. De beurs overweegt al zijn computers te vervangen door IBM computers met Linux-software.

Het computersysteem van IBM heeft om alle computers te besturen maar één netwerkcomputer (server) nodig, terwijl het systeem van Sun Microsystems gebruik maakt van honderden servers. ,,Dat betekent een grote kostenbesparing', zegt Michael Nelson, directeur internet en strategie van IBM. ,,Het is een belangrijke stap in onze Linux-strategie.'

IBM denkt dat Linux in de toekomst meer en meer gebruikt gaat worden. Computerleveranciers zijn voor de software op de computers nu nog vrijwel volledig afhankelijk van Microsoft. Een onprettige verhouding, vinden ze.

Tegen Microsoft lopen tal van juridische procedures omdat het bedrijf misbruik zou maken van zijn monopoliepositie. De softwarereus dreigde zich te moeten opsplitsen om concurrenten in de branche meer kans te geven. Op 28 juni bepaalde de rechter dat Microsoft zich niet hoeft op te splitsen. Een Amerikaanse districtsrechter beraadt zich nog op een gepaste straf.

Gerectificeerd

Linux

In het artikel Linux slaat grote slag op beurs New York (in de krant van woensdag 29 augustus, pagina 17) wordt Linux ten onrechte aangeduid als softwarebedrijf. Linux is een besturingssysteem. De genoemde computers van Sun Microsystems draaien niet op het besturingssysteem van Microsoft (Windows), maar gebruiken Unix-software.