Kwart baby's heeft ongehuwde ouders

Het aantal baby's dat wordt geboren terwijl de ouders niet zijn getrouwd, neemt nog steeds toe. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verwacht dat dit jaar voor het eerst meer dan een kwart van alle pasgeboren baby's ongehuwde ouders zal hebben. Het CBS registreert deze kinderen als `buitenechtelijk'.

In 2000 kregen samenwonende stellen in totaal ruim 50.000 baby's. Het CBS voorziet dat dit aantal dit jaar verder zal toenemen. Volgens de nieuwste raming zullen in 2001 in totaal 204.000 kinderen worden geboren, van wie 56.000 buiten het huwelijk.

Het percentage baby's zonder getrouwde ouders is de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld. In 1991 werd 12 procent van de kinderen buiten het huwelijk geboren, terwijl dat nu bijna een kwart is.

Deze stijging is in de jaren tachtig begonnen. Voor 1980 werd nog geen 5 procent van de kinderen ter wereld gebracht zonder dat de ouders waren getrouwd. Destijds kwam dat volgens het CBS vooral voor bij jonge, alleenstaande vrouwen die ongewenst zwanger waren. Het CBS schrijft de stijging van het aantal baby's zonder gehuwde ouders toe aan de sterke toename van het aantal mensen dat ongehuwd samenwoont. De onderzoekers merken daarbij op dat de meeste samenwoners er nog steeds de voorkeur aan geven te trouwen voor ze kinderen krijgen.

Het zijn vooral jonge moeders en vrouwen die na hun 35ste hun eerste kind krijgen die niet getrouwd zijn. Vaak trouwen ze achteraf alsnog, zodat weinig kinderen met ongehuwde ouders opgroeien.

Ondanks de sterke stijging neemt Nederland in Europa een middenpositie in. In IJsland en Zweden wordt meer dan de helft van de kinderen buiten het huwelijk geboren.