Koers KPN daalt weer, UPC blijft vallen

De overnamespeculaties die de koers van KPN de afgelopen dagen sterk hebben opgestuwd, hebben vanochtend voor een even snelle terugval gezorgd. Twijfel over een fusie met Belgacom zette het aandeel vanochtend op 5 procent verlies op 4,02 euro. Vanwege berichten dat KPN op een aanbod zou zijn teruggekomen, schatten de beleggers de fusiekansen weer lager in.

De koers van het telecombedrijf had eveneens last van het nieuwe koersdoel dat analisten van ING Barings bekendmaakten: 3,22 euro. Zij stellen dat er eigenlijk een handelswinstje van 36 procent in het aandeel zit als de fusie met de Belgen doorgang vindt tegen een ruilverhouding die op de huidige koersniveaus is gebaseerd. Dat vinden zij een goede afspiegeling van de waarderingen. ING handhaaft daarom zijn verkoopaanbeveling voor het aandeel KPN.

UPC was vanochtend de grootste daler van de AEX-fondsen. Het kabelbedrijf ging met 15 procent onderuit. Tegen het middaguur noteerde het aandeel 40 eurocent. Ahold was een uitschieter aan de vooravond van de halfjaarcijfers. Morgenmiddag presenteert het detailhandelsconcern zijn interimresultaten. Het aandeel klom met 2 procent naar 34,38 euro.

De AEX-index kreeg nog meer steun van Hagemeyer. Het handelsbedrijf maakte beter dan verwachte resultaten bekend en stond tussen de middag op een winst van 5 procent op 19,33 euro. De AEX-index stond op hetzelfde tijdstip 1,76 punten lager op 532 punten.

Er waren meer bedrijven met resulaten die beleggers positief verrasten. Automatiseerder CMG blijkt er veel beter voor te staan dan de markt op rekende. Bovendien is de onderneming redelijk positief over de vooruitzichten in de telecommarkt, een branche waar veel afnemers van CMG zitten. De koers van het aandeel uit de Midkap-index voor middelgrote ondernemingen spoot met 15 procent omhoog naar 3,98 euro. De beursgraadmeter zelf stond rond het middaguur onveranderd op 488 punten.

In Duitsland bleef chemieconcern Bayer profiteren van het gerucht dat het Zwitserse Roche een bod heeft uitgebracht op de farmadivisie. In Frankfurt

werd Bayer een halve euro duurder op 36,29 euro. De DAX-index noteerde bijnas 1 procent lager op 5268 punten.

De meeste Europese beurzen stonden op verlies na de lagere sluiting in New York. De Amerikaanse markt werd gisteren getemperd door het tegenvallende consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten. De Dow Jones index en de Nasdaq-index verloren respectievelijk 1,5 procent en 2,5 procent.

In Tokio werden vannacht opnieuw diepterecords gebroken door de aandelenbeurs. De Nikkei-index zakte voor het eerst sinds 20 oktober 1984 onder de 11.000 punten. De slotstand bedroeg 10.980, een daling van 209,64 punten (1,9 procent) in vergelijking met het slot van dinsdag. De beurs zuchtte onder de dalingen op Wall Street. Ook de situatie van de Japanse banken, die grote aandelenpakketten bezitten, baart de beleggers zorgen. De Japanse toezichthouder op de financiële sector FSA stelde woensdag voor om een fonds te creëren voor het gedeeltelijk opkopen van de sterk gedaalde aandelen. FSA hoopt tevens het aantal onrendabele leningen van de banken terug te brengen. Daarvoor heeft het een zevenjarenplan opgesteld.