Jeroen Krabbé opent Gent

De verfilming door regisseur Jeroen Krabbé van Harry Mulisch' De ontdekking van de hemel is geselecteerd als openingsfilm van het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent (8 tot en met 18 oktober). De wereldpremière voor genodigden is een week eerder, op 1 oktober in Amsterdam. In de Nederlandse bioscopen wordt The Discovery of Heaven op 25 oktober uitgebracht. Op nadrukkelijke wens van de regisseur wordt met de première gewacht tot na het Nederlands Filmfestival in Utrecht. De Nederlandse productie dingt dan ook dit jaar niet mee naar de Gouden Kalveren.

Wel zullen vrijwel zeker twee andere Nederlandse, met fiscale faciliteiten tot stand gekomen speelfilms in Utrecht hun eerste openbare voorstellingen krijgen, waarvan het tot voor kort onzeker was of de producent ze in wilde zenden. Tjebbo Pennings speelfilmdebuut Morlang en Qui vive, de verfilming door Frans Weisz van Judith Herzbergs toneelstuk Rijgdraad, doen waarschijnlijk wel mee in de Utrechtse competitie.