Jans Koerts slachtoffer massale valpartij

De eerste etappe in de Ronde van Nederland werd gisteren in de finishplaats Tilburg ontsierd door een massale valpartij. Belangrijkste slachtoffer was Jans Koerts. De Nederlandse kampioen scheurde daarbij de achterste kruisbanden van zijn rechterknie. Hij kan zeker een maand niet fietsen. De ritzege ging naar Stefan van Dijk, die met vier anderen buiten schot bleef tijdens de valpartij in het peloton.

Voor Koerts komt de blessure extra ongelegen, omdat hij zich in de kijker moet rijden bij een nieuwe sponsor. De sprinter is bij het Amerikaanse Mercury, dat gaat fuseren met de ploeg La Française des Jeux, volgend jaar overbodig. Koerts liep gisteren ook een lichte hersenschudding op. Onder de getroffenen bevonden zich behalve Koerts onder anderen de Nederlanders Cornelissen, Blijlevens en Kemna.

Koerts was vóór zijn valpartij betrokken bij een lange ontsnapping. Samen met Remco van der Ven reed hij urenlang aan kop. Toen het peloton jacht ging maken op de twee vluchters, kneep Koerts als eerste in de remmen. Hij wilde zich sparen voor de massasprint, maar kwam enkele honderden meters voor de eindstreep ten val. Van der Ven werd ver voor het finishdoek ingehaald door het jagende peloton.

Voor de 25-jarige Van Dijk betekent de ritzege in de Ronde van Nederland een mooi afscheidscadeau voor zijn huidige sponsor Bankgiroloterij. Hij verruilt de Nederlandse ploeg voor het Belgische Lotto, waar ook zijn landgenoot Blijlevens onder contract staat.

Blijlevens kwam gisteren woedend over de streep. Hij achtte de wedstrijdleiding verantwoordelijkheid voor de valpartij. Hij was teleurgesteld over zijn gemiste kans, maar raakte niet ernstig geblesseerd.