Ivoorkust: nog geen verzoening

Een verzoeningsbijeenkomst van de president van Ivoorkust, Laurent Gbagbo, met zijn belangrijkste politieke rivalen is een maand verschoven, van september naar oktober, om een dreigende mislukking te voorkomen. Geen van de drie politieke tegenstanders – oppositieleider Alassane Ouattara, de voormalige militaire leider Robert Gueï en de afgezette president Henri Konan Bedié – was tot nu toe ingegaan op de uitnodiging van de president omdat ze twijfelden aan zijn goede bedoelingen. De organisatie voor de rechten van de mens Human Rights Watch verwijt Gbagbo in een gisteren uitgekomen rapport dat hij vreemdelingenhaat en religieuze tegenstellingen heeft misbruikt om aan de macht te komen. Buitenlandse geldschieters als de Europese Unie willen hun hulp aan Ivoorkust pas hervatten als het tot een politieke verzoening komt.