`IRA-leden na uitlevering te berechten'

De drie vermeende IRA-leden die in Colombia een proces afwachten wegens terrorisme kunnen in theorie ook in het Verenigd Koninkrijk worden berecht.

Volgens Stephen Parry, justitiewoordvoerder van de Noord-Ierse, niet-sectarische Alliance Party, is ook het opleiden van terroristen strafbaar volgens de vorig jaar aangenomen antiterreurwet.

De drie vermeende leden van het Ierse Republikeinse Leger zouden marxistische rebellen van de Colombiaanse guerrillabeweging FARC hebben opgeleid voor een stadsguerrilla. Op hun kleding zijn sporen van explosieven gevonden.

Het is overigens nog steeds onduidelijk of de Colombiaanse autoriteiten de drie echt vervolgen of uitwijzen. Ze zitten nu in een speciale gevangenis.

Hun arrestatie heeft het fragiele vredesproces in Noord-Ierland verder onder spanning gezet. Het zelfbestuur is geschorst na het aftreden van premier Trimble omdat de IRA weigert te ontwapenen.

Gisteren moesten tienduizend mensen van een kermis worden geëvacueerd in Ballycastle, ten noorden van de Noord-Ierse hoofdstad Belfast, na de ontdekking van een zware bom die in een auto was verborgen.

Een protestantse terreurgroep eiste daarvoor de verantwoordelijkheid op. Het duurde vijf uur voordat de bom was ontmanteld.