Herdershond

Mijn jongste zoontje heeft een scherp gevoel voor spanning en irritaties. Spanning en irritaties zijn er bij ons vaak aan tafel. Mijn vrouw en ik zijn grote voorstanders van harmonieuze, gezellige maaltijden doordeweeks én in het weekend maar in de praktijk wil het er niet altijd van komen.

Zodra onze benjamin voelt dat iemand geïrriteerd raakt, al was het maar een beetje, staat hij op en loopt een rondje om de tafel. Iedereen krijgt dan een kus. Vroeger moesten zijn broer en zus er nog weleens om bedelen (,,Kom op, ik óók een kus''), maar tegenwoordig slaat hij ze nooit meer over. Hij gaat weleens linksom, hij gaat weleens rechtsom, en steeds vaker doet hij het zomaar, zonder aanleiding, gewoon voor de gezelligheid of om een loopje te hebben. Hij is beetje een herdershond, onze jongste, die zijn kudde graag bij elkaar houdt.

    • Ewoud Sanders