Hagemeyer handhaaft verwachting voor 2001

Handelshuis Hagemeyer blijft optimistisch, ondanks de economische teruggang in veel van zijn belangrijkste markten. Het bedrijf wist de nettowinst voor afschrijvingen in het eerste halfjaar op te schroeven met 12 procent tot 106 miljoen euro (233 miljoen gulden).

Hagemeyer hoopt nog steeds dat de winst per aandeel over het hele jaar met 10 procent zal stijgen.

De winst werd vooral hoog gehouden door de acquisities die Hagemeyer in het afgelopen jaar deed. Het resultaat was als verwacht, maar de handhaving van de prognose werd positief ontvangen. Hagemeyer was de grootste winnaar vanmorgen op het Damrak en noteerde 5,6 procent hoger op 19,51 euro.

Aan de handhaving van de winstverwachting zit echter een grote 'maar', zo bleek tijdens toelichting die Hagemeyer vanmorgen gaf. ,,Als de economie in belangrijke markten als de VS en Duitsland verder verzwakt, dan wordt het moeilijk om de verwachting te halen'', zo zei voorzitter Rob ter Haar.

Hagemeyer ziet af van de verkoop van zijn Australische dochterbedrijf Tech Pacific, omdat de aanbiedingen die het kreeg voor de distributeur van computer apparatuur en software te laag waren. Ter Haar zei dat de zwakte van de ICT sector en van de Australische economie hier debet aan waren. Of Hagemeyer het bedrijf alsnog in de verkoop zet als de economie weer aantrekt, wilde Ter Haar niet zeggen. Tech Pacific had een halfjaar omzet van 860 miljoen euro, ongeveer een vijfde van de totale omzet.

Hagemeyer wilde af van Tech Pacific omdat het zich wil toeleggen op de distributie van elektrotechnische en industriële producten.