Ervaren en handig strateeg

Van supermarkten heeft hij als voormalig scheikundeleraar en uitgever geen verstand; van fuseren en bedrijven integreren wel. Mijndert Ververs, commissaris van Laurus, gaat tijdelijk de uitgedunde directie van het zwalkende kruideniersbedrijf bijstaan. Afgelopen zaterdag werd dat bekendgemaakt. Ververs blijft aan totdat er een gedelegeerd commissaris is gevonden die voor langere tijd bestuursvoorzitter Ole van Straaten en zijn tweede man kan bijstaan.

De 68-jarige Ververs is eigenlijk al een tijdje uit de schijnwerpers van corporate Nederland. In 1995 nam hij afscheid als hoogste man van Wolters Kluwer, en werd opgevolgd door Cor Brakel. Het jaar ervoor had hij, als D66-lid, nog beleefd het verzoek van leider Hans van Mierlo geweigerd om als minister van Economische Zaken van Paars I aan te treden. Sinds zijn pensioen grossiert de voormalig uitgever in commissariaten (onder meer ING, Océ en Getronics) en andere bijbaantjes (onder meer raad van toezicht van de Isala Klinieken in Zwolle). Een van de redenen ook waarom hij slechts tijdelijk als coach van de Laurus-top zal opereren.

Ondanks de afwezigheid van enige kennis van het detailhandelsvak, zal het supermarktconcern de ervaring van Ververs goed kunnen gebruiken. Laurus is in korte tijd ontstaan door de fusies van Unigro met De Boer Winkelbedrijven, een combinatie die later weer is gefuseerd met Vendex Food (onder meer Edah en Konmar). Dit jaar is het bedrijf begonnen met de ombouw van de aanwezige zes formules tot één nieuw concept, onder de reeds bestaande naam Konmar. Critici vragen zich echter af of de bestuurders zich niet bezig zouden moeten houden met het verwerken van het erfgoed van hun voorgangers, drie onvoltooide fusies. Wellicht dat de doortastende Ververs, die kantoor houdt in een pied-à-terre in Amsterdam, daar verandering in gaat brengen.

Uitgever Wolters Kluwer is, mede tijdens Ververs' bewind, door fusies en een serie grote en kleine overnames uitgegroeid tot een internationaal opererend concern. Ververs werd in 1987 in één klap wereldberoemd in Nederland toen zijn bedrijf, toen nog Wolters Samsom, het grotere Kluwer redde uit de handen van aartsrivaal Elsevier. In een ongekende overnamestrijd, waarbij Elsevier Kluwer vijandelijk belaagde, kwamen Wolters Samsom en Ververs als winnaars uit de bus. Ververs had zich tijdens het gevecht een handig strateeg getoond en Pierre Vinken, de ongekroonde koning van de uitgeversbranche, afgetroefd. Ververs noemde het achteraf ,,de spannendste tijd die ik heb meegemaakt, want ik wilde pertinent slagen''.

Ooit was hij scheikundeleraar aan het Vossius Gymnasium in Amsterdam. Maar na een paar jaar Ververs had zin in avontuur stapte hij begin jaren zestig over naar de Buitenlandse Inlichtingendienst (BID), `de spionage-afdeling' van het ministerie van Algemene Zaken. De spanning viel een beetje tegen, omdat hij voornamelijk bezig was met het analyseren van informatie, in de naargeestige Wassenaarse `Villa Maarheeze' van de BID.

In 1965 vertrok hij, om als redacteur van schoolboeken aan de slag te gaan bij uitgever J.B. Wolters. Wolters zou later samengaan met Noordhoff, het bedrijf dat na de overname van Kluwer in 1987 uitgroeide tot Wolters Kluwer, waar Ververs zelf vanaf 1989 tot 1995 de scepter zou gaan zwaaien.

    • Philip de Wit