Dodelijke knipoog

Met donkerbruine, dreigende stem kondigden ze de films aan, omringd door spinrag en skeletten. Ze droegen namen als Dr. Shock, The Ghoul, Vampira en Ghoulardi. Hele generaties in Amerika zijn vanaf de jaren vijftig opgegroeid met de `horror hosts' die de oude griezelfilms op tv op onnavolgbare wijze introduceerden. Een van hen, Dr. Creep, deed in 1980 zelfs nog een gooi naar het presidentschap onder de aansporing: `Put a Creep in the White House'.

Sommige van de jongetjes die toen aan de buis waren gekluisterd zijn later zelf griezelfilms gaan maken. En niet zelden worden daarin de oude meesters als Bela Lugosi, Boris Karloff, Vincent Price en Peter Cushing geëerd, acteurs uit twee verschillende tijdperken, maar met in ieder geval één overeenkomst: de griezeleffecten waren toen nog suggestief. Regisseur Tom Holland speelt in het luchtige Fright Night (1985) met de overbekende ingrediënten van de vampierfilm. Knoflook, kruis, zonlicht en wijwater teisteren de spiegelbeeldloze ondode nu al eeuwen, een droevig lot waar Fright Night graag de draak mee steekt.

Het begint allemaal als een tiener 's avonds zijn nieuwe buurman een doodskist naar binnen ziet dragen. Door een paar andere overduidelijke aanwijzingen weet hij het zeker: zijn vrouwverslindende buurman is een vampier. Hij schakelt de hulp in van de uitgerangeerde `horror host' Peter Vincent (daar is de verwijzing naar Cushing en Price). Deze vermoeide acteur trekt met zijn show Fright Night steeds minder kijkers, maar moet nu plots zijn reputatie als `legendarische' vampierdoder waar maken.

Even lijkt regisseur Holland een door nostalgie ingegeven statement te maken over de steeds bloederiger wordende horrorfilms, door Peter Vincent de volgende zin te laten uitspreken: ,,Jongeren hebben vandaag de dag geen geduld meer voor vampiers. Ze willen gekken zien die jonge meisjes in mootjes hakken''. Hiermee doelt hij op Texas Chainsaw Massacre, de film die in één klap alle onschuld uit het horrorgenre zaagde. Maar ook Tom Holland laat zijn vampier niet zonder slag of stoot van de aardbodem verdwijnen.

Vampiers worden al decennialang door ironie omringd (denk aan Polanski's Fearless Vampire Killers/ Met jouw tanden in mijn nek). Fright Night staat dan ook in een lange traditie, en wil maar niet echt grappig of eng worden. Die vette knipoog is misschien wel het meest dodelijk voor de oude bloedzuiger.

Fright Night (Tom Holland, 1985, VS), V8, 22.15-0.10u.

    • Mariska Graveland