Davids mist interland tegen Ieren

Edgar Davids is door de tuchtcommissie van de Italiaanse voetbalbond voor vijf maanden geschorst. Hij mist onder meer het WK-kwalificatieduel dat het Nederlands voetbalelftal zaterdag tegen Ierland speelt.

De straf geldt met terugwerkende kracht vanaf 17 mei, toen hij voorlopig werd geschorst wegens een te hoog nandrolongehalte in zijn urine. Davids' advocaat Robert Geerlings gaat in beroep tegen de uitspraak. ,,We gaan voor vrijspraak'', zei Davids vandaag. ,,Vijf maanden is nog veel te veel.'' Hij zal naar eigen zeggen in Dublin zijn bijdrage leveren aan de voorbereiding op de wedstrijd tegen Ierland.

De middenvelder mist door de schorsing het voor Oranje cruciale WK-kwalificatieduel Ierland-Nederland van aanstaande zaterdag èn de resterende twee kwalificatieduels met Estland (volgende week woensdag) en Andorra (op 6 oktober). Wel kan hij spelen in de eventuele play-off (op 10 en 14 november) als Oranje op de tweede plaats eindigt in de plaatsingsgroep voor het WK. Bij Juventus kan hij op 21 oktober zijn rentree maken in de wedstrijd tegen Bologna.

Met de uitspraak werd het advies van de aanklager van het Italiaans Olympisch Comité (CONI) genegeerd, aldus Geerlings. ,,Die had gezegd: een schorsing tot 31 augustus is voldoende. Helaas zijn dat advies en de inzet van partijen waarmee wij hebben gesproken zomaar terzijde geschoven.'' Normaal gesproken neemt de bond altijd het advies over van de aanklager van het CONI. Geerlings zegt geen idee te hebben waarom dat nu niet is gebeurd.

Geerlings dacht echt dat de speler van Juventus er met een geringe straf vanaf zou komen. De aanklager bleek, zegt hij, gevoelig voor de argumenten van de verdediging. Davids had wel een te hoge nandrolonwaarde, maar die was veroorzaakt door een homeopathisch, niet verboden middel.

Geerlings zei gisteren dat Davids enerzijds blij was met de uitspraak. Volgens de raadsman moet niet worden vergeten dat aanvankelijk acht maanden schorsing de eis was. ,,Voor Italiaanse begrippen is dit een fantastisch resultaat, omdat de strafmaat normaal gesproken veel hoger ligt. Maar Edgar is natuurlijk ook teleurgesteld over het missen van de wedstrijd tegen Ierland.''

In Italië wordt hard geoordeeld over dopingzaken, mede onder druk van de publieke opinie. De Italiaanse sport kende al veel dopingschandalen. In Italië wordt doorgaans verbeten jacht gemaakt op dopingzondaars. Dat bleek ook in de Ronde van Italië waarbij de politie op zoek naar verboden middelen in de hotels van de wielerploegen alles overhoop haalde.

Davids meldde zich gisteravond in Nederland. In Hoenderloo maakt hij wel de voorbereiding op het duel met Ierland mee.

Bondscoach Louis van Gaal had voor de uitspraak nog goede hoop dat Davids kon spelen tegen Ierland. Vandaag zei de bondscoach dat hij rekening met dit scenario had gehouden. ,,Daarom heb ik ook negentien spelers geselecteerd.'' Van Gaal zei de beweegredenen van de Italiaanse voetbalbond om het advies van het CONI te negeren niet te kennen. ,,Het is verder een zaak van de advocaten.''

Het kort geding van Davids tegen FIFA-voorzitter Sepp Blatter is uitgesteld tot donderdag 6 september. Davids eist excuses van Blatter over diens uitlatingen voor de tv over Davids' dopingzaak.