Corretja op alle fronten beter dan Sluiter

Het debuut van Raemon Sluiter op de US Open eindigde weliswaar eervol, maar had glansrijk kunnen zijn. De 24-jarige Nederlander wist gisteren de als elfde geplaatste Alex Corretja in New York ruim drie sets in problemen te brengen. Maar na een strijd van drie uur en 36 minuten moest Sluiter de overwinning toch aan de meer geslepen Spanjaard laten: 7-6, 6-7, 6-4 en 6-2.

Sluiter was vorige maand na zijn partij van de gemiste kansen in de derde ronde van Wimbledon tegen de Fransman Arnaud Clement in staat om ,,iedereen dood te schieten''. In de catacomben van het reusachtige Arthur Ashe liep Sluiter gisteren na de nederlaag tegen Corretja met gemengde gevoelens rond. Natuurlijk was hij ,,ziek'' van de nederlaag. Maar de tennisser had opnieuw de bevestiging gekregen dat zijn niveau steeds dichter naar dat van de spelers uit de mondiale subtop toe is gegroeid.

Corretja wist vooraf als geen ander dat Sluiter in goede vorm tot verrassingen in staat is. De 27-jarige Spanjaard verloor vorig jaar verrassend van Sluiter op een indoortoernooi van Lyon. Maar pijnlijker was voor de Spanjaard de herinnering aan de 5-0 nederlaag tijdens de eerste ronde van de Davis Cup afgelopen februari in Eindhoven. Corretja speelde toen weliswaar zelf alleen in de dubbel, maar hij was in New York nog niet vergeten hoe de debuterende Sluiter op sensationele wijze won van Juan Carlos Ferrero.

Toen Corretja en Sluiter gisteren het volgepakte court elf op Flushing Meadows betraden, was op de achtergrond op een groot scherm te zien hoe diezelfde Ferrero aan zijn partij in de eerste ronde van de open Amerikaanse tenniskampioenschappen begon. Bij het betreden van de baan deelde Corretja de eerste psychologische tik uit. Het is niet gebruikelijk dat spelers bij hun opkomst het publiek groeten, maar Corretja doorbrak die ongeschreven code. Enthousiast zwaaide hij naar de Amerikaanse toeschouwers om de mensen voor zich te winnen.

De psychologische oorlogsvoering van de als 'zeer sportief' bekendstaande Corretja hield tijdens de enerverende partij aan. ,,Hij haalde allerlei trucjes uit. Daaraan merkte ik dat hij bang voor me was'', sprak Sluiter na afloop. ,,Ik wilde er alles aan doen om de herinneringen aan Lyon en Eindhoven te doen vergeten'', legde Corretja uit. Nadat Corretja de eerste set via de tiebreak had gewonnen, was het Sluiter die in de tweede reeks met 7-6 won. Corretja die zeer sterk was begonnen in de partij dreigde het initiatief te gaan verliezen aan de vechttennisser uit Nederland. De ervaren Corretja trok de trukendoos open.

Aan het begin van de derde set viel tijdens de servicebeurt van Corretja op een 15-30 stand tijdens een rally een bal uit de broekzak van de Spanjaard. Corretja stopte eigenhandig het spel om het punt over te spelen. De scheidsrechter oordeelde anders en wees het punt aan Sluiter toe. Daarop liet de Spaanse finalist van Roland Garros een supervisor naar de baan komen. Na ruim tien minuten arriveerde de hoofdscheidsrechter die Sluiter het punt toewees: 15-40. Corretja maakte een cynisch gebaar van `dankjewel' naar zijn tegenstander. Vervolgens werkte Corretja de breekpoints met verbluffend tennis weg.

De mentaal sterke Sluiter wist zijn concentratie weer hervinden en kreeg op 4-4 in de derde opnieuw een uitgelezen kans om de opslag van Corretja te breken. Op het beslissende moment landde een volley van Sluiter echter net achter de lijn. Direct daarop brak Corretja wel de opslag van Sluiter en pakte hij de derde set. Dit keer had Sluiter niet meer de kracht om de mentale klap te verwerken. In de vierde set liet Corretja zien waarom hij nog altijd tot de wereldtop hoort. Met een goede service, geplaatste forehands, prachtige backhands en een uitstekende conditie was hij op alle onderdelen net iets beter dan Sluiter.

Na zijn verlies in het vierde en laatste grandslamtoernooi van het jaar concludeerde de Nederlandse Davis-Cupheld dat hij met name fysiek nog beter kan worden. Volgens Sluiter is aan zijn 'aangeboren' dubbelhandige backhand en forehand niet veel meer te veranderen, maar zit er in zijn lichaam nog 'rek'. Aan het einde van het seizoen wil hij met explosieve trainingen aan zijn conditie en kracht gaan werken. ,,Ik heb laten zien wat ik kan, maar nu moet ik nog dit soort potjes als vandaag gaan winnen'', sprak Sluiter. ,,Ik wil alles wat mogelijk is uit mijn carrière halen. Als ik later de fotoalbums aan mijn dochter laat zien wil ik me geen verwijt hoeven maken.''

Over drie weken hoopt publieksspeler Sluiter tijdens de halve finale van de Davis-Cup in Ahoy' tegen Frankrijk een nieuw mooi hoofdstuk aan zijn loopbaan toe te voegen. Na zijn overwinningen in de Davis-Cup tegen Ferrero en de Duitser David Prinosil weet iedereen in de tenniswereld wie Sluiter is. Tijdens de US Open verzuimde hij gisteren vooralsnog het bewijs te leveren dat hij buiten de Davis Cup ook voor een stunt kan zorgen.

    • Koen Greven