Christoph Buchwald directeur van De Balie

Christoph Buchwald wordt met ingang van 1 november 2001 de nieuwe directeur van De Balie, centrum voor politiek en cultuur in Amsterdam. Buchwald is de opvolger van Andrée van Es, die na ruim 2,5 jaar jaar directeurschap terugtreedt om zich te kunnen richten op `inhoudelijke activiteiten'. Van Es wil seminars gaan leiden en (overheids)commissies voorzitten.

Buchwald (49) was tot voor kort directeur van Suhrkamp Verlag in Frankfurt, daarvoor was hij werkzaam bij de Münchense uitgeverijen Luchterhand en Hanser. Hij is gehuwd met de Nederlandse uitgeefster Eva Cossée, spreekt Nederlands en verhuist op dit moment van Frankfurt naar Amsterdam. Eerder dit jaar was Buchwald beoogd directeur van Las Palmas, Instituut voor Beeldcultuur in Rotterdam.

Buchwald leverde een belangrijke bijdrage aan de opmars van Nederlandse auteurs in het Duitse taalgebied door het uitgeven van werk van o.a. Harry Mulisch, Margriet de Moor, Marcel Möring en Anna Enquist. Sinds 1979 is hijuitgever van het toonaangevende Jahrbuch der Lyrik. Buchwald studeerde kunstgeschiedenis en experimentele compositie in Berlijn, componeert muziek voor films, is medeorganisator van de Opern Biennale in München en programmamaker bij de Frühjahrsbuchwoche in München.