Caceres

Zijn stem lijkt sterk op die van leeftijdgenoot Paolo Conte, zijn act daarentegen ruikt meer naar zweet dan parfum. Dat komt doordat Juan Carlos Caceres, in '68 van Argentinië naar Frankrijk geëmigreerd, harder werkt dan de Italiaanse ex-advocaat, maar ook doordat hij doelbewust voor het volkse kiest. Tegenover de sterk Europees gemodelleerde tango, zoals die onderwezen wordt op dansscholen oude stijl, stelt Caceres een variant waarin het Afrikaanse element benadrukt wordt. Het resultaat, te horen op Tocá Tangó, doet als gevolg hiervan vaak meer denken aan Braziliaanse carnavalsmuziek dan aan klassieke Argentijnse tango. Behalve als componist en toetsenspeler laat Caceres zich op deze cd ook horen als een bekwame trombonist, bijvoorbeeld in het jazzy Viejo Trombon.

Dat over deze Caceres, ondanks eerdere cd's, geen letter te vinden is, ook niet op internet, is wellicht te wijten aan het feit dat hij naast muziek maken liever schildert dan te werken aan zijn naam.

De afdrukken van zijn schilderijen op het inlegvel, bij elke titel één, maken duidelijk dat hij zeker niet onderdoet voor Miles Davis en Han Bennink om maar enkele dubbeltalenten te noemen. Ruige stem, stukken met een kop en een staart, goede, flexibele band met, naast opgewekt slagwerk, fluit, cello en accordeon.

Wie haalt deze Caceres zonder kapsones binnenkort naar Nederland?

Caceres: Tocá Tangó (Celluloid 67026). Distr. Walboomers Music.

    • Frans van Leeuwen