Brandstichter aangeklaagd voor dood door schuld

Een inwoner van Californië, die maandag werd gearresteerd op verdenking van het veroorzaken van een bosbrand, zal worden aangeklaagd wegens dood door schuld. Dat hebben Californische autoriteiten gisteren bekendgemaakt.

Frank Brady (50) wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van twee piloten, wier vliegtuigen maandagavond op elkaar botsten bij het blussen van bosbranden, zo'n 150 kilometer ten noorden van San Francisco. Mogelijk wordt ook een tweede verdachte, Richard Mortensen (43), voor hetzelfde misdrijf vervolgd.

Brady werd maandagavond aangehouden, op beschuldiging van het stoken van een illegaal vuurtje. Getuigen hadden hem zien wegrijden van de plek waar het vuur was ontstaan. Mortensen werd later die avond gearresteerd in het huis van Brady. Tegen hem was eerder al een arrestatiebevel uitgevaardigd wegens verboden wapen- en drugsbezit.

De openbare aanklager van Mendocino County, Norman Vroman, zei dat beide mannen worden verdacht van het stoken van een vuurtje. De autoriteiten vermoeden dat de twee op de bewuste plek een drugslaboratorium hadden. In de buurt van de plaats waar het vuur is begonnen, zouden sporen zijn gevonden van metamfetamine. ,,We zullen iedereen die betrokken is bij de brand tot het einde toe vervolgen, en ze met zoveel aanklachten opzadelen als maar mogelijk is'', zei Vroman tegen de pers.

Als de twee mannen schuldig worden bevonden aan dood door schuld, hangt hun een gevangenisstraf van vijftien jaar tot mogelijk levenslang boven het hoofd.

De precieze toedracht van het vliegtuigongeluk wordt nog onderzocht. Getuigen verklaarden dat een van de blusvliegtuigen na de botsing onmiddellijk recht op de grond afging en bij de inslag tot ontploffing kwam; het andere vliegtuig bleef nog tien tot vijftien seconden in de lucht, maar stortte vervolgens even verderop neer.

Een woordvoerder van de boswachterij sprak de verwachting uit de bosbrand ten noorden van San Francisco, die zich uitstrekt over een gebied van honderd hectare, vandaag nog onder controle te hebben.

Ook gebieden elders in de westelijke Verenigde Staten worden geteisterd door grote bosbranden. Ten zuiden van Los Angeles woedt een grote bosbrand, die al meer dan zeshonderd hectare in vlam heeft gezet. Ook deze brand zou zijn aangestoken. De autoriteiten adviseerden bewoners van het gebied hun huizen te verlaten.

Niet alleen in Californië, maar ook in de staten Idaho, Montana, Nevada, Washington en Wyoming woeden grote bosbranden.