Bajes verhuist naar park Zaandam

Het penitentiair centrum Zaandam, een gevangeniscomplex dat wordt gebouwd ter vervanging van de Bijlmerbajes, komt te liggen in het westelijke deel van het Vijfhoekpark in Zaandam-Zuid. Dat heeft het college van B en W van Zaanstad gisteren besloten. De locatie werd verkozen boven een even verderop gelegen sportpark. De Zaandammers kunnen zich op 7 november in een raadgevend referendum uitspreken over deze locatiekeuze.

Het nieuwe gevangeniscomplex, dat in 2005 gereed moet zijn, zal plaats bieden aan een huis van bewaring, een jeugdgevangenis en een afdeling voor geestelijk gestoorde gedetineerden. Ook komt er een afdeling waar verslaafden die keer op keer voor overlast zorgen, gedwongen moeten afkicken. In de plannen is daarnaast de komst voorzien van het grenshospitium waar vreemdelingen in afwachting van hun uitzetting worden vastgehouden. Of dat doorgaat, staat echter nog niet vast. De directeur-generaal gevangeniswezen van het ministerie van Justitie, P. van de Zande, wil het besluit hierover genomen hebben op het moment dat de gemeente Zaanstad het groene licht geeft voor de bouw van het complex.

In tegenstelling tot de Bijlmerbajes zal het nieuwe complex, dat 350 miljoen gulden gaat kosten, uit laagbouw bestaan. De verplaatsing van de Bijlmerbajes levert Zaanstad zeker 750 banen op in de dienstverlening, verwacht wethouder economische zaken D. Sanders. ,,In het begin zullen dit mensen uit Amsterdam zijn, maar op termijn komt dit Zaanstad ten goede.'' De plannen werden daarom door de Zaanse politiek in het algemeen positief ontvangen.

Maar sinds de gemeente in januari aangaf dat zij het Vijfhoekpark als locatie op het oog had, rommelt het in Zaanstad. In februari stapte PvdA-raadslid H. Schuurman op, omdat hij zijn funcie niet kon verenigen met het voorzitterschap van de Koninklijke Nederlandse Natuur-Historische Vereniging, die de teloorgang van het park hekelde. Bovendien vrezen bewoners uit de aangrenzende wijk de Vijfhoek, een buurt met veel allochtonen, dat de gevangenis, die in de volksmond al `de zithoek' wordt genoemd, een stigmatiserende uitwerking zal hebben op hun wijk.