Baanpreken

Sterke mannen, mooie vrouwen en snelle auto's, daar gaat het om in Driven, nee, ging het daar maar om in Driven, de potsierlijke nieuwe film van Sylvester Stallone, die er niet alleen een van de hoofdrollen in speelt, maar ook het scenario schreef. Zijn actiefilm over de wondere wereld van het autoracen vliegt uit de baan door een overvolle plot en talloze preken over succes, vriendschap en de zin van het leven.

Stallone is in Driven een uitgerangeerde coureur die door zijn oude baas (Burt Reynolds) teruggeroepen wordt naar de racebaan om een talentvolle nieuweling aan de top te helpen. Hij loopt er ook nog drie vrouwen tegen het lijf: de vriendin van de kampioen, zijn eigen ex-vrouw en een journaliste die een artikel wil schrijven over de `mannelijke dominantie in de sport'. En dan heb ik nog niet eens al het bordkarton dat zich in en om de baan beweegt genoemd. Het bespottelijkst is een intermezzo waarin Estella Warren, die de vriendin van de kampioen speelt, een demonstratie schoonzwemmen mag geven.

Driven werd geregisseerd door Renny Harlin, die zijn sporen in het actiegenre wel verdiend heeft; hij maakte onder meer Deep Blue Sea en Die Hard 2: Die Harder. In Driven zitten er camera's boven, achter, onder en in de racewagens, er zijn allerlei nieuwe special effects gebruikt. Harlin filmde bovendien nog eens op echte racebanen over de hele wereld. Desondanks zijn de races in Driven niet echt spannend geworden. Toch heeft Driven ondanks alle harkerigheid wel iets ontroerends. Stallone lijkt al zijn banale preekjes zo oprecht te menen.

Driven. Regie: Renny Harlin. Met: Sylvester Stallone, Burt Reynolds, Til Schweiger, Kip Pardue, Estella Warren, Gina Gershon. In: 50 theaters.