Altijd commotie in oefenkamp voor interland

Oranje is in de aanloop naar het WK-kwalificatieduel tegen Ierland geen rimpelloze voorbereiding gegund. Dit keer geen blessures, wel affaires.

Vier dagen voor de clash tegen Ierland staan drie spelers van het Nederlands elftal in het middelpunt van de belangstelling. Edgar Davids beleefde in Italië rondom zijn nandrolonaffaire een `dolle dinsdag'. Reservekeeper Sander Westerveld voelt bij Liverpool de hete adem van Feyenoord-doelman Jurek Dudek in de nek. Jaap Stam is tegen zijn zin getransfereerd van Manchester United naar Lazio.

Het gedwongen vertrek van Stam zou het gevolg zijn van uitlatingen die hij in zijn biografie Head to Head deed over medespelers en de eerste ontmoeting met manager Ferguson. Hieruit kon worden afgeleid dat `Sir Alex' achter de rug van PSV in strijd met de regels heeft gehandeld toen hij de verdediger polste voor Manchester United. Stam wilde er gisteren geen woord meer over zeggen.

Westerveld was wel bereid te reageren op berichten dat zijn werkgever Liverpool in onderhandeling zou zijn met Feyenoord over een transfer van Jurek Dudek. Hij kon het gisteren nog steeds niet geloven. ,,Mijn club zou gesproken hebben met een tussenpersoon'', aldus Westerveld, ,,maar zo gaat Liverpool niet te werk.''

Het ontbrak Westerveld aan tijd om voor zijn vertrek naar Hoenderloo, waar Oranje gisteren in trainingskamp ging, nog verhaal te halen bij Liverpool. Manager Gérard Houllier had hem voor het seizoen nog verzekerd dat hij eerste doelman zou blijven. Westerveld: ,,Dat zwoer hij op het hoofd van zijn moeder. Dudek was hem toen ook al aangeboden.''

Juist maandag blunderde Westerveld tegen Bolton Wanderers en dat kwam natuurlijk op een ongelukkig moment. Hij dook finaal over een eenvoudig te stoppen bal heen. ,,Jammer dat dit juist nu is gebeurd. Maar verder heb ik deze wedstrijd goed gekeept. Ik ben succesvol bij Liverpool, er is geen reden een concurrent voor mij aan te trekken'', hield hij vol.

Louis van Gaal vernam gistermiddag dat de aanklager van het Italiaanse Olympisch Comité (CONI) adviseerde de schorsing van Davids uitgerekend na komende vrijdag op te heffen. Bij de bondscoach groeide het optimisme dat hij zaterdag daadwerkelijk over de middenvelder zou kunnen beschikken. ,,Ook de wereldvoetbalbond FIFA en de Italiaanse voetbalbond zullen rekening houden met het voetbal'', sprak hij verwachtingsvol.

Van Gaal attendeerde iedereen erop dat het derhalve een goede beslissing was geweest om Davids te selecteren. Hij zag niet op tegen het luxeprobleem als de `pitbull' op de training een basisplaats zou verwerven. Dan moest hij immers gaan schuiven met het succesvolle middenveld van de eerste helft tegen Engeland. ,,Maar Cocu kan ook linksback spelen. En je kunt beter een luxeprobleem hebben dan helemaal geen alternatieven.''

Enkele uren later was al het optimisme de bodem ingeslagen door de Italiaanse voetbalbond en wist Van Gaal dat hij zijn hersens niet meer hoefde te pijnigen over de opstelling. Voor de linkerkant van Oranje behoudt hij voldoende opties door de terugkeer van Arthur Numan. De linksback van Glasgow Rangers speelde het laatst in het Nederlands elftal op Euro 2000 tegen Joegoslavië. In de voorbereiding op de halve finale tegen Italië moest hij het trainingskamp verlaten door een peesblessure.

De veelvuldig geblesseerde Numan voelt zich nog niet versleten. ,,Maar ik word wel een jaartje ouder.'' Toch hebben ze ook in Schotland nog vertrouwen in de 31-jarige verdediger. Deze week praat zijn zaakwaarnemer Joop Korevaar met de leiding van Glasgow Rangers dat zijn contract na dit seizoen met een jaar wil verlengen.

Numan denkt de concurrentiestrijd aan te kunnen met de `gemaakte' linksback Giovanni van Bronckhorst, die op zijn plek speelde tegen Engeland. ,,Ik heb voor het eerst sinds drie jaar de voorbereiding op het seizoen helemaal mee kunnen maken'', constateert Numan tot zijn grote tevredenheid. ,,Maar ik zal een basisplaats op de training moeten afdwingen.''

Hij vond het Nederlands elftal tegen Engeland, dat volgens hem wel degelijk een representatief elftal was, ,,heel goed spelen.'' Dat Van Bronckhorst in de eerste helft in het strafschopgebied werd dolgedraaid door Beckham kan volgens Numan de beste overkomen. ,,Er was weinig tegen te doen. Gelukkig heeft Ierland geen Beckham.''

Numan verwacht zaterdag een harde strijd. ,,Het wordt een combinatie van vechten en voetbal. De Ieren zijn net als de Schotten: ze spelen voor volk en vaderland.''

    • Erik Oudshoorn