Ab Fab is back

De Britten hebben het niet meer op silliness, klaagde John Cleese kortgeleden vanuit Californië. Zou het? Juist deze week is Fawlty Towers van Cleese uitgeroepen tot de beste comedy van de jaren zeventig. En de hergeboorte van Absolutely Fabulous is ook geen overwinning voor de ernst. Na vijf jaar stilte maken hysterische reclamevrouw Edina (Jennifer Saunders) en haar permanent champagnedronken, nymfomane vriendin Patsy (Joanna Lumley) vrijdag op BBC1 hun comeback.

,,Is het je stalker?'' vraagt Patsy in een van de zes nieuwe episodes als Edina gekke geluiden uit haar mobiele telefoon hoort komen.

,,De enige manier om met een stalker af te rekenen is door zijn stalk [steel] af te hakken.'' Edina: ,,Nee darling, het is mijn stalker niet. Die heb ik ontmoet. Hij had de verkeerde gestalkt, zei hij. Het speet hem geweldig.''

Wat er sinds 1996 ook is veranderd Bridget Jones schreef haar dagboek, prinses Diana is dood en Sex and the City inspireert een andere generatie `gekke meiden' niet de anarchistische humor uit Saunders' pen. Saunders (43), elders met Dawn French te zien als French and Saunders, en Lumley (55) zijn wel vijf jaar ouder geworden. Patsy heeft zich via het matras opgewerkt tot hoofdredacteur van haar modeblad. Edina heeft nu een tv-productiemaatschappijtje en doet aan detox en yoga (,,Ik geloof dat ik met mijn voet klem zit in mijn chakra''). Saffron (`Safraan'), Edina's saaie en politiek-correcte dochter, werkt nu voor Tony Blairs New Labour en probeert toneelstukken te schrijven, terwijl haar bejaarde moeder aan het internet verslaafd is.

Onder die op het oog kleine retouches schuilt een diepere boodschap, vertelde Saunders vorige week. De eerste series staken de draak met de wereld van design en mode uit het begin van de jaren negentig. Hun absurde kleuren- en klerencombinaties vloekten in de beige kerk. Grappen maken met Versace-slips en Burberry-hoedjes kon nog. Maar de merkengekte en de kitch-glam van Ab Fab zijn nu zélf mode geworden. De slechte-smaakparodie werd doorsnee smaak.

,,Mode is de zoveelste service-industrie nu je Gucci in [de supermarkt] kan kopen'', aldus Saunders. ,,De plek die mode had is ingenomen door de uit de hand gelopen celebrity-waanzin. (...) Er is geen verschil meer tussen iemand die in zes films heeft gespeeld en iemand van Big Brother.'' Dat is de rode draad van de nieuwe Absolutely Fabulous-afleveringen.

Dus wordt een ijdele maar lege tv-presentatrice ten tonele gevoerd in wie een paar Britse stamgasten uit het roddelblad Hello! zijn versmolten. En er zijn gastrollen voor Michael `Beppe' Greco uit de soap EastEnders (aan wie Patsy zich denkt te kunnen vergrijpen), ex-rockidool Marianne Faithful en het jaren zestig-sterretje Twiggy.

Maar of iemand zwaar tilt aan een boodschap valt nog te bezien. Áls Ab Fab al een boodschap heeft, dan is het juist de gewichtsloze silliness, betoogde Times-columniste Libby Purves deze week. ,,De meesten van ons moeten ons hele leven de sombere, degelijke Saffy zijn, maar een half uur per week mogen we Patsy kiezen met haar wodka, peuken en toyboys en Edina met haar modieuze bevliegingen en veel te strakke Lacroix-pakjes. In het tijdperk van safe sex-richtlijnen, pensioenangst en neurotische zelfverbeteringshandboeken is het puur plezier te kijken naar deze twee vrouwen die hun controle verliezen, uit taxi's vallen en hun geld verspillen, terwijl ze intussen pretenderen fabulous en gorgeous vrije geesten te zijn.''

Een nieuwe serie Ab Fab is goedgetimede troost, schrijft Purves, aan het begin van een nieuw seizoen werken, school, file en kniezen in de Engelse regen.

Absolutely Fabulous, Afl.1. Parallox, BBC1, vrijdag, 22.00-22.30u.

Zie voor meer informatie, quiz en chatroom: www.radiotimes.com/weblinks

    • Hans Steketee