Wielerseizoen voorbij voor Bram de Groot

Wielrenner Bram de Groot komt dit seizoen niet meer in actie. Bij zijn debuut in de Tour de France kwam de 26-jarige renner uit de ploeg van Rabobank in juli zwaar ten val, in de twaalfde etappe, in de afdaling van de Col de Jau op weg naar Ax-les-Thermes.

De Groot hoopte op zijn vroegst half september terug te keren in het peloton, maar hij heeft nog veel last van hoofdpijn. Hij zit elke dag ongeveer anderhalf uur op de fiets, maar zal niet meer het niveau bereiken om dit seizoen, dat tot en met oktober duurt, aan wedstrijden deel te nemen.

De Groot was enige tijd de best geklasseerde Nederlander in de Ronde van Frankrijk. Na de rit naar Pontarlier, die werd gewonnen door zijn ploeggenoot Erik Dekker, bezette hij zelfs de derde plaats in het algemeen klassement.

Het was de bedoeling dat De Groot de Vuelta zou rijden, maar al snel na zijn ernstige valpartij was duidelijk dat hij voor de Ronde van Spanje die volgende week zaterdag in Salamanca begint, niet aan de start zou kunnen verschijnen.

De professionele wielerploeg van de Rabobank heeft het contract van vier renners verlengd. Matthé Pronk (27), Coen Boerman (24) en Marcel Duijn (24) tekenden bij voor één jaar. De verbintenis van Mathew Hayman (23) werd met twee jaar geprolongeerd.

Het viertal kreeg een deel van hun opleiding bij de amateurploeg van de Rabobank. Pronk is derdejaarsprof, Hayman, Boerman en Duijn zijn bezig aan hun tweede seizoen als beroepsrenner. Gerben Löwik krijgt bij de wielerploeg van Jan Raas geen nieuw contract aangeboden.

Eerder deze week werd bekend dat Roy Sentjens (20) en Ronald Mutsaars (22) volgend jaar debuteren in de profploeg die door Theo de Rooy wordt geleid. Sentjens werd als vijftienjarige ontdekt en ontwikkelde zich tot een klassieke renner met een sterke sprint.