Vlaamse SP wil verder als SPA

Als het aan het bestuur ligt gaat de Vlaamse Socialistische Partij voortaan door het leven als SP Anders, afgekort SPA.

Op een rijkelijk met bronwater van het gelijknamige merk besprenkelde bijeenkomst zei voorzitter Patrick Janssens gisteren dat de nieuwe naam een compromis is tussen de behoefte om de traditionele achterban niet van zich te vervreemden en de wens om tot uitdrukking te brengen dat de partij het streven naar vernieuwing serieus neemt. ,,We blijven vechten voor dezelfde waarden, maar we willen ook op een andere manier aan politiek doen. Om die verandering te markeren heb je een nieuwe naam nodig.''

Problemen met de firma Spadel, producent van water en frisdranken, voorziet Janssens niet. ,,We zijn immers niet van plan water te verkopen, en evenmin lucht'', aldus de ex-reclameman die de partij sinds twee jaar leidt.

Maar bij Spadel in het franstalige Wallonië kijken ze daar toch wat anders tegenaan. Het bedrijf laat inmiddels uitzoeken of de omdoping een schending is van het merkenrecht. ,,De merknaam Spa is in heel Europa beschermd via het merkenrecht, zelfs in verschillende klassen'', aldus adjunct-algemeen directeur Marc Dubois vandaag in dagblad De Morgen.

Maar de krant haalt woordvoerders van het Benelux Merkenbureau en het Europees Merkenbureau aan die zeggen dat er van een inbreuk waarschijnlijk geen sprake zal zijn, omdat Spadel en SP Anders in totaal verschillende sectoren actief zijn. De kans op verwarring bij de burger zou derhalve gering zijn.

Er is ook een door Spadel gedoogd precedent. Vorig najaar boekte een combinatie van de Vlaamse socialisten en de groenen van Agalev onder de naam SPA succes bij de gemeenteraadsverkiezingen in Hasselt.