Verkoopadvies zet Unilever op koersverlies

Een negatief analistenrapport over de Europese voedingsbedrijven zette vanochten de koersen van deze fondsen onder druk. Zakenbank Credit Suisse First Boston temperde de vooruitzichten van Unilever. Volgens de analisten is het dieptepunt in de economische ontwikkeling bereikt.

Defensieve beleggingen als Unilever, die in hun bedrijfsvoering weinig last ondervinden van een conjuncturele dip, doen het op de beurs vaak slechter als het economisch klimaat verbetert. Daarom geeft CSFB een verkoopadvies. Unilever daalde vanochtend met 1 procent naar 67,80 euro. Het aandeel is dit jaar tot nu toe het best `presterende' aandeel uit de AEX-index na DSM. Per saldo is de waarde van het aandeel Unilever sinds 1 januari onveranderd.

De AEX-index stond vandaag tegen het middaguur een halve punt lager op 542 punten. Onder de grootste dalers bevond zich in eerste instantie voedingsmiddelenconcern Numico. Voormalige werknemers van vitaminepillendochter GNC in Amerika meldden vorige week in de zakenkrant Wall Street Journal dat het bedrijf producten heeft verkocht, waarvan de uiterste datum verstreken was. Woensdagochtend reageerde Numico officieel en ontkende de aantijgingen. Daardoor krabbelde het fonds wat op en noteerde een stand van 38,28 euro, een verlies van 1,4 procent.

Grootste daler vanochtend was kabelconcern UPC. Het bedrijf liet maandag weten dat een fusie van de Duitse activiteiten met het Duitse PrimaCom is uitgesteld. UPC verloor maandag ruim 10 procent en leverde dinsdagochtend opnieuw in, 3,3 procent op 58 eurocent.

KPN profiteert van een aanzwellende geruchtenstroom over de deals die het concern allemaal aan het sluiten is. Velen verwachten nog deze week uitsluitsel over een eventuele fusie met Belgacom. Daarnaast werd er vanochtend op het Damrak gespeculeerd op een overname van KPN door France Telecom.

Onder de middelgrote bedrijven viel de koers van supermarktconcern Laurus op. Maandag verloor het fonds ongeveer 15 procent van de waarde, na een winstwaarschuwing afgelopen weekeinde en het onder curatele stellen van bestuursvoorzitter Van der Straaten door de raad van commissarissen. Vanochtend was er een klein herstel van 3 procent op 4,31 euro.

De aandelenbeurzen in Europa en Azië konden vanochtend weinig inspiratie putten uit de koersontwikkelingen in de Verenigde Staten. De Dow Jones-index sloot in New York na een lome handelsdag 0,4 procent lager op 10.382 punten. Schermenbeurs Nasdaq noteerde een verlies van 0,2 procent op 1.912 punten.

In Tokio verloor de toonaangevende Nikkei-index van 225 aandelen met 0,8 procent op 11.189 punten. De meeste Europese beurzen stonden vanochtend eveneens op een licht verlies.

In Frankfurt stoof de koers van chemieconcern Bayer omhoog na berichten over een bod dat het Zwitserse Roche op de farmadivisie van Bayer zou hebben uitgebracht. Volgens persbureau Reuters biedt Roche circa 20 miljard dollar voor de divisie die onlangs in de etalage werd gezet, circa drie keer de jaaromzet. De koers van Bayer noteerde tegen het middaguur een winst van 4 procent op 36,50 euro. De DAX-index stond op dat moment 6 punten lager op 5.400.