Van Gaal vol vertrouwen naar Dublin

Bondscoach Louis van Gaal maakte gisteren zijn selectie bekend voor het Nederlands elftal, dat zaterdag tegen Ierland een cruciaal kwalificatieduel voor het WK speelt. ,,Ik denk dat ze ons met open vizier tegemoet treden.''

Vol vertrouwen begint het Nederlands elftal vandaag in Hoenderloo de voorbereiding op de vrijwel beslissende WK-kwalificatie-interland van aanstaande zaterdag tegen Ierland. De opdracht is niettemin zwaar: Oranje moet winnen in Dublin om in ieder geval tweede te worden in Groep 2 waar Portugal de meeste kans maakt om zich direct te kwalificeren voor het wereldkampioenschap in Zuid-Korea en Japan. De nummers twee van acht Europese groepen zullen op 10 en 14 november in een uit- en thuiswedstrijd uitmaken welke vier landen zich eveneens plaatsen voor het evenement van volgend jaar zomer. Een negende nummer twee moet ook in twee duels duelleren met de nummer drie van het Aziatische kwalificatietoernooi. De loting voor deze wedstrijden vindt plaats op 11 oktober in Praag.

Oranje houdt zich voorlopig nog niet bezig met deze afvalrace. Het moet nog drie groepswedstrijden afwerken: zaterdag het cruciale duel in Dublin tegen Ierland, volgende week woensdag in Eindhoven tegen Estland en op 6 oktober het te verwachten prijsschieten met Andorra te Arnhem.

Die laatste twee interlands zijn waarschijnlijk niet meer van belang als het Nederlands elftal zaterdag niet wint in het sterk verouderde rugbystadion Lansdowne Road. Ondanks de blessures van de gebroeders De Boer, Reiziger en Petta, alsmede het grote vraagteken achter de naam van Davids, lijkt bondscoach Van Gaal er met een goed gevoel naar uit te kijken. Dat optimisme is ongetwijfeld gebaseerd op de sterke eerste helft in het oefenduel van 15 augustus tegen Engeland, toen Oranje zich voor het eerst sinds lange tijd een goed collectief toonde en zijn tegenstander bij vlagen vernederde.

Van Gaal attendeerde er gisteren in Zeist nog eens op dat de Ieren een bijna vergelijkbaar elftal hebben als de Engelsen. Hoewel op het middenveld onder aanvoering van Roy Keane toch iets meer agressie te verwachten valt dan het team van Eriksson liet zien. Maar ook op dit punt zijn er volgens Van Gaal parallellen. ,,Ik weet niet of je die overtreding op het middenveld tegen Zenden kunt herinneren? Zo tam was het Engelse middenveld nu ook weer niet. Waar het om gaat is dat de Ieren dezelfde speelstijl zullen hanteren. Bovendien denk ik dat ze ons met open vizier tegemoet treden.''

Dat laatste zou in het voordeel zijn van Oranje, maar Van Gaal gaat misschien voorbij aan het feit dat de Ieren niet hoeven te winnen om het Nederlands elftal achter zich te houden in de groep. Overigens missen de eilandbewoners als gevolg van blessures vier spelers. Ian Harte is vermoedelijk ook niet inzetbaar. De linkerverdediger kampt met een enkelwond die hij opliep in de competitiewedstrijd van zijn club Leeds United. Bondscoach Mick McCarthy kan niet beschikken over Mark Kinsella, Stephen Carr, Gary Breen en Kenny Cunningham. De eerste drie hadden net als Harte vorig jaar in de Arena tegen Oranje een basisplaats. Mark Kennedy, die toen was geschorst omdat hij bij een nachtelijke escapade over een politieauto was gelopen, maakt nu weer deel uit van de selectie.

Vergeleken bij 2 september vorig jaar toen Oranje tegen Ierland teleurstellend gelijkspeelde waardoor de ploeg nu gedwongen is om te winnen, lijkt Nederland aan kwaliteit te hebben gewonnen. Maar of dat voldoende is voor de alles-of-niets-wedstrijd is de vraag.

Van Gaal mist Reiziger, die hij wel kon inzetten in het duel in Londen. Het ligt voor de hand dat hij Mario Melchiot als rechterverdediger zal opstellen. De speler van Chelsea maakte in de tweede helft op White Hart Lane een goede indruk en is bekend met het Engelse aanvalsspel.

Zo zijn er weinig vraagtekens. Behalve dan achter de naam van de voorlopig geschorste Edgar Davids die vandaag van de Italiaanse voetbalbond de uitspraak hoort in zijn nandrolonaffaire. Van Gaal had gisteren goede hoop dat de middenvelder wordt vrijgesproken en dan zal ook de FIFA hem voor het duel van zaterdag speelgerechtigd verklaren.

Maar zelfs als Davids mag spelen, is het zeer de vraag of Van Gaal hem opstelt in het basisteam. Davids ontbrak ook in de eerste helft tegen de Engelsen en juist in de middenlinie was Oranje toen met Van Bommel, Kluivert en Cocu erg in balans.

Kevin Hofland (22) krijgt de taak Frank de Boer in het centrum van de verdediging te vervangen. Van Gaal vond dat de drie doelpunten die Willem II zaterdag tegen PSV maakte Hofland ,,niet zozeer'' aangerekend mochten worden. Verder heeft hij met genoegen geconstateerd dat Overmars is hersteld van een lichte blessure en afgelopen weekeinde weer van de partij was bij Barcelona (,,want buitenspelers zijn dun gezaaid'') en dat Kluivert nu ook bij de Catalaanse club op het middenveld speelt. De transfer van Stam van Manchester naar Lazio heeft eveneens zijn instemming. ,,Ik weet nog niet wat eraan ten grondslag ligt, maar in principe gaat hij van de ene naar de andere topclub. Voor zijn ontwikkeling is dit hartstikke leuk.''

    • Erik Oudshoorn