Uitstel fusieplan UPC in Duitsland

Kabel- en internetbedrijf UPC, dat meer dan een derde van de Nederlandse huishoudens van televisie voorziet, heeft vertraging opgelopen bij de fusieplannen van zijn Duitse dochterbedrijf met het Duitse kabelconcern Primacom.

De aandeelhouders van Primacom, dat gisteren zijn kwartaalcijfers publiceerde, zouden vandaag op een vergadering over de fusie stemmen. Deze vergadering is echter uitgesteld tot uiterlijk eind oktober. Er is nog geen toestemming voor de geplande fusie van de Duitse mededingingsautoriteiten. Ook hebben beide bedrijven nog geen overeenstemming over de waardering van hun eigen activiteiten, zo vertelde financieel directeur P. Thomason van Primacom gisteren in een toelichting op de cijfers. ,,Het wordt niet eenvoudig om de fusie door te zetten'', zei hij.

De mededingingsautoriteiten hebben volgens berichten in de Duitse pers problemen met de fusie omdat de Amerikaan John Malone, een grootaandeelhouder van UPC via moeder United GlobalCom, onlangs voor 11 miljard gulden een aantal kabelnetten van Deutsche Telekom heeft gekocht.

Wat betreft de waardering kan een rol spelen dat UPC, zo blijkt uit documenten die UPC heeft gedeponeerd in New York, bij een fusie gedwongen zal zijn om zijn Duitse belangen met zo'n 450 miljoen euro (1 miljard gulden) af te waarderen.

Daardoor zou het eigen vermogen worden aangetast. UPC heeft al een belang van 25 procent in Primacom en heeft daarnaast in Duitsland een kabelbedrijf in Berlijn overgenomen voor 2,2 miljard gulden. Ook heeft het een optie om delen van Telekolombus te kopen van Deutsche Bank.

UPC, waar topman Mark Schneider onlangs is afgetreden, is onderdeel van de AEX-index met de 25 grootste fondsen van Nederland. De koers, die in januari nog boven de 17 euro uitkwam, daalde vanochtend met 3 procent tot 0,58 euro.