Stam vermoedt dat Ferguson hem heeft `gedumpt' bij Lazio

Vol vraagtekens stond Jaap Stam gisteren de Italiaanse media te woord. Als nieuwe aanwinst van Lazio Roma keek hij op het trainingscentrum van de voetbalclub uit Rome nog even terug op de verrassende transfer van Manchester United, die zondagavond in allerijl werd beklonken. ,,Ik weet niet meer wat ik moet geloven'', zei hij over de bliksemovergang, die Lazio ongeveer 55 miljoen gulden heeft gekost.

Stam tekende in Rome een vierjarig contract. Waarom hij moest verdwijnen bij Manchester, is hem nog steeds niet helemaal duidelijk. Volgens manager Sir Alex Ferguson was er bij de Engelse kampioen om `voetbaltechnische redenen' geen plaats meer voor de 29-jarige international. De voetballer zelf denkt dat zijn biografie Head to Head, waarin Stam enkele pikante details over zijn vroegere medespelers en manager uit de doeken doet, wel degelijk een rol heeft gespeeld.

,,Ik heb met Ferguson gesproken. Hij zei dat hij achterin andere keuzes wilde maken. Ze hadden eigenlijk geen oplossing voor me, tot Lazio zich meldde. Ik wilde niet op de bank zitten, ben pas 29 en speel voor het Nederlands elftal. Ik wil gewoon op het hoogste nivau blijven spelen. Daarom ben ik blij met Lazio. Dat is toch een van de grootste clubs ter wereld.''

Stam houdt aan de overgang wel het gevoel over te zijn `gedumpt'. ,,Het komt erop neer dat ik door Ferguson weg moest.'' Over zijn gesprek met de succesvolle manager van Manchester United wilde hij slechts kwijt, dat het onderhoud een andere wending nam toen Ferguson hem zijn toekomst op de bank schetste.

,,Ik wilde alles uitpraten, uitleg geven over het boek. Na zijn mededeling was ik totaal geschokt. Ik kon het niet geloven. Toen kwam hij met de interesse van Lazio. En dat de club daarop wilde ingaan. Ik wilde eigenlijk mijn loopbaan bij United afsluiten. Ik kan geen enkele voetbaltechnische reden bedenken waarom ik weg zou moeten.'' (ANP/Reuters)

Slobodan Santrac is ontslagen als bondscoach van Saoedi-Arabië. De Joegoslaaf moest vertrekken wegens tegenvallende resultaten van de nationale voetbalploeg, die vrijdag met 2-0 verloor van aartsrivaal Iran in de WK-kwalificatiereeks.