Selectie Televisie & Radio

ACTUALITEITEN

Netwerk. Aandacht voor André de V., de man die verdacht wordt van brandstichting bij het vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks (vorig jaar mei) in Enschede die leidde tot een serie explosies waarbij 22 mensen omkwamen. Ned.1, 20.29-21.01u.

Nova. Nieuwe feiten over de vuurwerkramp in Culemborg uit 1991 waarbij twee mensen om het leven kwamen en een reportage uit Zimbabwe waar boeren van Nederlandse afkomst door zwarten van hun boerderij zijn verdreven. Verder aandacht voor de strijd in de Haagse afdeling van GroenLinks tussen autochtonen en Turkse leden om bepaalde stemmingen te beïnvloeden. Ned.3, 22.28-22.48u.

DOCUMENTAIRES

Babymakers. Slot van een drieluik over het niet op de reguliere manier ontwikkelen van menselijk leven. Nieuwe technologieën zullen in de toekomst onze visie op het leven, de conceptie en de groei veranderen. Met de toenemende genetische kennis zal klonen en het kiezen van uiterlijk en talenten van de nog ongeboren vrucht tot de mogelijkheden gaan behoren. Afl.: Onnatuurlijke praktijken. Ned.1, 17.09-17.58u.

Urbania. Portretten van makelaar Jim Molenwijk in Den Haag, die zijn succes met helikoptervluchten boven de stad viert;

van publieksmedewerker Gershon Kaigere in het volkenkundig museum in Leiden die van oorsprong van Irian Yaja komt en van Willem Frericks die in Amsterdam-Noord van spullen leeft die hij op de straat vindt. Ned.3, 19.27-19.57u.

Post Zuid - Portret van een huisartsenpost. Herhaling uit vorig jaar van een reportage over een nieuwe dienstenstructuur in een huisartsenpraktijk in Rotterdam-Zuid. Twee huisartsen nemen steeds de diensten waar voor alle praktijken van de regio. Het systeem werkt goed, maar financiele overheidssteun ontbreekt. Ned.3, 20.25-20.58u.

Bindi millionaires. Tweede deel van een drieluik over rijke Aziaten in Engeland. Vimla Lalvani is één van de meest prominente yoga-goeroes. Ze heeft haar gedachtengoed ook in Engeland en de VS verspreid en haar laatste missie is yoga en het Aziatische cultuurgoed naar Duitsland te brengen, waar ze met haar tweede echtgenoot woont. Afl.: Stretch to the limit. BBC2, 20.30-21.00u.

Gemeenschap & Goederen. Eerder uitgezonden serie waarin ondervrager en filmer Frans Bromet Nederlanders aan de praat tracht te krijgen over geld. In deze aflevering praten Henk en Margriet die bijna 30 jaar getrouwd zijn over hun sober leven. Echter: ze reizen de hele wereld over. Afl.: Henk en Margriet. Ned.3, 20.58-21.28u.

Koplopers. Slot van een vierdelige serie over het leven van de Engelse prinses Diana. In de laatste jaren van haar leven zette zij zich in voor de bestrijding van aids en landmijnen en voor het Rode Kruis. Haar relatie met Dodi al-Fayed deed haar weer volop in de schijnwerpers staan. Afl.: Diana, the story of a princess. VRT, 21.45-22.35u.

Reputations. De Russische turnster Olga Korbut won in 1972 op 17-jarige leeftijd medailles tijdens de Olympische Spelen in München. Ze werd hiervoor aan een keihard trainingsprogramma onderworpen door haar trainer Renald Knysh. In het Westen werd ze aanbeden en tegenwoordig woont ze in de VS met haar echtgenoot en haar zoon. Afl.: Olga Korbut: The gymnast, her coach, her rival and the president. BBC2, 22.00-22.50u.

Het derde oog. Tweede aflevering van een serie over de toestand van de aarde. Vanavond over het gegeven dat dieren- en plantensoorten 100 tot 1000 keer sneller verdwijnen dan vroeger. Afl.: Why is there a crisis? Canvas, 22.20-23.10u.

Chirurgenwerk. Tweede deel van een serie over hartoperaties met beelden van een zogeheten Cox Maze-operatie waarbij door middel van sneetjes in het hart de elektrische circulatie wordt onderbroken. Afl.: Hartfalen. Ned.1, 22.26-23.12u.

Habets. Reportage over drie Nederlanders van boven de vijftig jaar die al enige tijd in Marbella wonen. Een van hen is galeriehouder Joep van Gestel die al 31 jaar in Marbella zit en de stad nog kent als een vissersdorp. Ned.2, 22.35-23.15u.

Lifters. Serie over winkeldieven met vandaag een reportage over de zeventienjarige Simon die zijn leven al stelend doorbrengt. Als de rechter hem een professionele dief noemt, ervaart hij dit als een compliment. BBC2, 22.50-23.30u.

37°. Een reportage over euthanasie in een kliniek in Arnhem, waar doodzieke patiënten worden begeleid bij hun sterfproces. Aansluitend een studiodiscussie. Afl.: Sterben auf Wunsch. ZDF, 23.15-0.15u.

Im Sterben leben. Over de hospice-beweging in Duitsland, die stervensbegeleiding als een humane daad ziet en niets wil weten van euthanasie. Na deze reportage aandacht voor de begeleiding van stervenden in een Engelse kliniek in 1971. ZDF, 0.30-2.00u.

PRAATPROGRAMMA

Pauw in Panama. Laatste aflevering van een serie met Nederlandse spreekwoorden als leidraad. O.a. de evangelist Rudy Langenberg, cabaretier Eric Kollen, leden van de Mars Society en huisarts Pieter Sluis praten over `Aan alles komt een eind'. Ned.2, 21.00-21.55u.

DRAMA & KUNST

The Sins. Engelse dramaserie met Pete Poslethwaite. Zie TV-vooraf. Ned.1, 23.12-0.05u.

Hoe nu verder? Revisited. Achtste compilatie van de televisienacht van 31 december 1999 op 1 januari 2000 waarin meer dan zeventig televisie- en filmmakers een persoonlijke bijdrage leverden van precies drie minuten over de vraag hoe het nu verder moet. Ned.3, 23.20-23.45u.

SPORT

Studio Sport. Aandacht voor de eerste etappe in de Ronde van Nederland. Ook beelden van het Nederlands elftal, dat zich voorbereidt op het belangrijke duel met Ierland. Ned.2, 23.15-23.45u.

MUZIEK & AMUSEMENT

Bruce Springsteen. Concertregistratie van het optreden van vorig jaar van Bruce Springsteen met de E-Street Band in Madison Square Garden in New York. Ned.2, 20.25-21.00u.

TopPop Yeah! Slotaflevering van de praatquiz rond de archieven van het popprogramma Avro's TopPop. Ned.2, 21.55-22.35u.

KUNST

Bonanza. Kleine antropologische studie op basis van een tekst van H.M. van den Brink over het niemandsland van de Europese snelwegen, haar gebruikers en tijdelijke bewoners. Ned.3, 22.48-23.20u.

FILM

Ernest Goes to Camp (John R. Chelly III, 1987, VS). Eerste in reeks komedies met Jim Varney als de onnozele Ernest P. Worrell speelt in een zomerkamp. RTL5, 20.00-21.45u., met reclame.

Deep Impact (Mimi Leder, 1998, VS). Zie Film-vooraf. BBC1, 21.05-23.00u.

52 Pick up (John Frankenheimer, 1986, VS). Thriller waarin self-made zakenman Roy Scheider zijn afpersers spectaculair tegen elkaar uitspeelt, lijkt op een met geweld opgepepte tv-serie maar treft precies de juiste, groezelige toon van oude harde gangsterfilms als Point Blank en The Killers. V8, 22.20-0.20u., met reclame.

The Duchess and the Dirtwater Fox (Melvin Frank, 1976, VS). Pokerspeler George Segal en saloonzangeres Goldie Hawn bevolken komische western die snel door zijn grapjes heen is. BBC1, 0.05-1.50u.

Dance with a Stranger (Mike Newell, 1984, Engeland). Vlekkeloos verzorgde en briljant gespeelde film over de laatste twee jaar uit het leven van Ruth Ellis, die op 13 juli 1955 als laatste vrouw in Engeland naar de strop werd geleid. Deze ongehuwde moeder en `hostess' van een nachtclub viel, in strijd met de maatschappelijke regels, hartstochtelijk voor een onberekenbare upperclass-playboy. Ideaal speelfilmdebuut van actrice Miranda Richardson. ARD, 1.05-2.45u., nagesynchroniseerd.

Prehysteria 3 (David DeCoteau, 1995, VS). Tweede vervolg op post-Jurassic-Park-fantasie over tieners en schattige mini-dinosauriërs. Morgen, SBS6, 13.45-15.10u., onderbroken door reclame.

Deception (Irvin Rapper, 1946, VS). Ouderwets melodrama met veel klassieke muziek. Cellist Paul Henreid keert na de oorlog terug naar pianiste Bette Davis, die het inmiddels houdt met jaloerse beschermheer Claude Rains. Morgen, BBC2, 14.30-16.20u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met de hoofdredacteur van Het Parool, Erik van Gruijthuijsen, sinds 1988 werkzaam bij de krant waar hij nu een klein jaar de baas is. Radio 1, 19.04-20.00u.

Zomeravondconcert. Vanaf het Holland Festival Oude Muziek in Utrecht o.a. een optreden van het ensemble The Sixteen & Fretwork onder leiding van Harry Christophers met Membra Jesu Nostri van Dietrich Buxtehude. Radio 4, 20.02-23.00u.

De avonden. Na het uitzicht van cineast Willem van der Linden in IJhorst (Ov.) een bloemlezing uit de verhalen die A.L. Snijders in het programma voordroeg. Na elven schrijfster Marjan Boyer over haar roman Het engelentransport en de geheimen van pubermeisjes. Na half twaalf Afrikaanse popmuziek. 747AM, 22.02-24.00u.

RVU Radioprijs. Documentaire van de Belgische geadopteerde programmamaakster Aurelie Lierman die haar wortels in Rwanda zoekt en een beeld geeft van de wereld van een adoptiekind. In de tweede documentaire geeft Simone Diender een portret van Paula die psychisch en fysiek lastig wordt gevallen door haar ex-partner. Hij vernielt haar spullen en ontvoert haar hondje. Radio 1, 0.04-1.00u.

MadiwodoVPRO. Over de overbevissing van de visgronden voor grote delen van de Afrikaanse kunst met Justus van de Broek en Eco Matser van Greenpeace. Morgen, 747AM, 11.02-12.00u.