Recordaantal Japanners zonder werk

De werkloosheid in Japan is in juli gestegen tot de recordhoogte van vijf procent van de beroepsbevolking gestegen. Dit heeft de regering vandaag bekendgemaakt. Japan telt nu 3,3 miljoen werklozen.

In juni stond de werkloosheid op 4,9 procent. Sinds Japan in 1953 met de officiële telling van de werklozen begon is de werkloosheid in bijna vijftig jaar niet zo hoog geweest.

Elektronicaconcerns als Matsushita, Fujitsu en NEC kondigen het een na het andere massa-ontslag aan. Gisteren nog meldde Toshiba dat het 18.800 banen wil schrappen, bijna tien procent van zijn wereldwijde personeelsbestand. Hitachi schrapt 20.000 banen.

Massa-ontslagen zijn een in Japan ongekend verschijnsel totdat de al jaren verlieslijdende autofabrikant Nissan, waar Renault feitelijk de macht heeft overgenomen, in oktober 1999 aankondigde 21.000 banen op te heffen. Een maatregel die groot succes had, want Nissan maakt weer winst. Het duurde nog tot dit jaar voordat Japanse concerns het voorbeeld van Nissan durven volgen, maar nu gaat het dan ook hard. Analisten zeggen dat het ergste nog moet komen en voorspellen een bloedbad.

Intussen neemt de druk op premier Koizumi toe om extra geld uit te trekken voor de bestrijding van de werkloosheid. Er circuleren al bedragen van 1.700 miljard yen (34 miljard gulden). Koizumi heeft herhaaldelijk gezegd dat hij wil breken met de politiek van grote publieke werken. Daarbij zijn in de afgelopen tien jaar gigantische hoeveelheden geld gestopt in vliegvelden, wegen, viaducten, havens en spoorlijnen, waar, behalve de bouwindustrie en haar vriendjes in de regerende LDP, niemand om zat te springen.

Premier Koizumi heeft de Japanse bevolking beloofd de economie ingrijpend te saneren. Tot nu toe zijn zijn plannen tamelijk onduidelijk gebleven. Volgens waarnemers omdat hij op veel weerstand kan rekenen binnen zijn eigen LDP. Maar Koizumi heeft ook gezegd dat hij de LDP desnoods zal vernietigen om zijn doel te bereiken.