Powell niet naar congres antiracisme

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell gaat niet naar de antiracisme-conferentie die vrijdag begint in Durban, Zuid-Afrika. In de ontwerpverklaring staat te veel tekst die de VS ,,beledigend'' voor Israël vinden.

,,Er staat te veel beledigend taalgebruik in het document voor de conferentie'', zei een woordvoerder van de Amerikaanse regering. ,,We denken op dit moment niet dat we het nog allemaal kunnen schrappen.'' Een groep Arabische landen wil dat in de tekst een verwijzing naar het geweld in het Midden-Oosten komt te staan, wat volgens diplomaten gelijk staat aan een veroordeling van Israël. President Bush waarschuwde vrijdag al dat de VS niet zouden deelnemen aan een conferentie ,,die probeert Israël te isoleren en te denigreren'': ,,De vraag is essentieel of Israël al dan niet met respect behandeld zal worden tijdens de conferentie.''

De afzegging van Powell, de eerste Afro-Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken van de VS, aan een conferentie die in het teken zal staan van het bestrijden van racisme is een tegenslag voor de organisatoren. Zuid-Afrika heeft intensief gelobbyd om Powell naar Durban te krijgen. De conferentie wordt bijgewoond door vertegenwoordigers van 160 landen en het is de bedoeling dat er een concreet plan op tafel komt om racisme in de wereld te bestrijden.

De Amerikaanse regering heeft nog niet besloten of ze de conferentie in Durban helemaal boycot of dat er toch een afvaardiging wordt gestuurd. Er wordt nog steeds onderhandeld over de tekst van de ontwerpverklaring en de uitkomst van die onderhandelingen is doorslaggevend voor Amerikaanse deelname.

Vlak voor de aankondiging dat Powell niet zou komen maakte VN-commissaris voor de rechten van de mens Mary Robinson bekend dat een passage die als zeer aanstootgevend werd beschouwd inmiddels wèl uit de ontwerpverklaring is gehaald. Zionisme werd daarin gelijkgesteld aan racisme. Dat succes werd echter overschaduwd door het nieuws uit Amerika.(AP)

Een onzer redacteuren voegt hier aan toe: Minister Van Boxtel (Grote Steden- en Integratiebeleid) bezoekt namens de Nederlandse regering de VN-conferentie, waar hij aanstaande zondag een toespraak zal houden. Via zijn woordvoerder laat Van Boxtel weten dat zijn vertrouwen in de conferentie niet is verdwenen door de afzegging. ,,Het succes van de conferentie is niet afhankelijk van één persoon. Bovendien is nog onbekend met wat voor delegatie de Amerikanen wél zullen komen.''