Philips wil ATV in hele chipfabriek

Elektronicaconcern Philips heeft voor de vijfduizend personeelsleden van zijn chipfabriek in Nijmegen arbeidstijdverkorting aangevraagd. Daarnaast zijn de contracten met 128 uitzendkrachten opgezegd. De andere fabrieken waar halfgeleiders worden gemaakt, in Stadskanaal en Eindhoven, blijven voorlopig buiten schot. Dat heeft het bedrijf vanmiddag bevestigd.

Philips wil dat het productiepersoneel in Nijmegen 20 tot 25 procent minder gaat werken. Voor het personeel van de ontwikkelings- en researchafdeling ligt dit percentage lager. Philips vult het salaris van het personeel dat korter gaat werken, aan tot 100 procent. ,,Overdreven om dat voor het voor hele personeel te doen'', zegt S. Holterman van vakbond De Unie. ,,Of het moet slechter gaan met de fabriek dan ons tot nu toe is voorgespiegeld.''

Het is al de derde maal dit jaar dat Philips Nijmegen haar productie moet aanpassen aan de tegenvallende markt voor halfgeleiders. Philips is voor de afzet van haar chips grotendeels afhankelijk van de markt voor mobiele telefonie waar de groei stagneert. Bij eerdere ingrepen in mei en juni verloren bijna vierhonderd productiemedewerkers, hoofdzakelijk uitzendkrachten, hun baan.

Ook zijn er in de secundaire arbeidsvoorwaarden bezuinigingen doorgevoerd. Het personeel is gevraagd om bij toeslagen waarbij gekozen kan worden tussen vrije tijd of geld, te kiezen voor vrije tijd. Philips verwacht dat de markt pas in het eerste kwartaal van 2002 zal aantrekken. Het is niet duidelijk hoe lang Philips het personeel in Nijmegen korter wil laten werken.