Oesters met julienne

Oesters zitten in de toptien van mijn favoriete eten, dus elke keer dat mijn man en ik naar Zuid-Frankrijk met vakantie gaan, proberen wij Bouzigues, een klein vissersdorpje aan de Middellandse Zee, te bezoeken. Daar komen prachtige oesters vandaan. Bouzigues heeft gelukkig geen flatgebouwen of zandstranden vol toeristen. Wat het wel heeft is een lange rij kleine eethuisjes langs een getijdenbaai waar men de vangst van de dag kan eten. Daaronder horen natuurlijk de lekkerste oesters. Ervaren Franse oestereters bestellen altijd maar zes oesters tegelijk en bestellen daarna een paar keer opnieuw, zodat de oesters telkens supervers zijn. In dit recept krijgen de versgeopende oesters een knapperig en smakelijk tegenspel van de groenten.

Schil de komkommer, snijd in de lengte doormidden en schep er met een lepel het zaad uit. Snijd de komkommer julienne. Doe de reepjes in een kom. Snijd de zongedroogde tomaten julienne en schep ze losjes door de komkommer. Pel de sjalotjes en snipper ze. Schep de gesnipperde sjalotjes en fijngehakte peterselie door het komkommer-tomatenmengsel. Schep er dan de crème fraîche door. Het mengsel moet net gebonden zijn, dus begin eerst met 1 eetlepel en gebruik alleen meer als dat nodig is. Breng op smaak met een scheutje vers citroensap, wat zeezout en flink wat versgemalen zwarte peper.

Maak de oesters open en snijd ze van hun schelpjes los door de onderste sluitspier met het oestermes door te snijden. Doe de oesters met hun heerlijke nat in een kom terwijl u de schelpen vult. Schep wat van het komkommer-tomatenmengsel in de onderste, diepe schelphelften en schik ze op oesterborden, of op een bedje van zeewier op een schaal. Schik dan een oester op elk bedje julienne gesneden groenten en lepel er wat oesternat over. Dien onmiddellijk op en geef er geroosterd bruin brood bij dat met extra vergine olijfolie is besprenkeld en met zeezout is bestrooid.

    • Kim Maclean