NAVO is tevreden over begin missie

De NAVO heeft zich gisteren tevreden uitgelaten over het aantal wapens dat op de eerste dag van de Operatie Noodzakelijke Oogst in Macedonië is ingeleverd door rebellen van het Albanese rebellenleger UÇK: rond vierhonderd.

De wapens werden afgegeven op het enige inzamelingspunt dat gisteren werd geopend, een boerenschuur in het dorp Otlja, dertig kilometer van Skopje. Aan het eind van de dag waren rond driehonderd kalasjnikovs, vijftig mijnen, twintig antitankmijnen, zestig tot tachtig lichte machinegeweren, een antitankwapen, tien tot vijftien draagbare raketlanceerinstallaties en tien tot twintig mortierbommen ingeleverd, zo meldde gisteravond de Britse majoor Alexander Dick. Hij zei dat sommige wapens vrijwel nieuw waren. Onder de wapens die het UÇK moet inleveren bevinden zich overigens twee tanks en twee pantserwagens, die in de loop van de afgelopen maanden door het UÇK op de Macedoniërs zijn buitgemaakt.

De `oogst' van de eerste dag is groter dan verwacht. In totaal moet de NAVO volgens de gemaakte afspraken in de dertig dagen durende missie 3.300 wapens van het UÇK ontvangen. Volgens het tijdschema van het vredesproces moet het Macedonische parlement komende vrijdag een begin maken met de behandeling van het vredesakkoord van Ohrid, waarvan de UÇK-ontwapening deel uitmaakt. Dan moet een derde van de afgesproken hoeveelheid UÇK-wapens aan de NAVO zijn afgegeven.

De wapens worden op de inzamelingspunten geregistreerd en verpakt voor ze op een geheime plek worden vernietigd. De UÇK-rebellen die zich gisteren in Otlja kwamen melden, lieten weten hun wapens graag af te staan. ,,We willen liefst terug naar een normaal leven. We willen in een normale democratie leven'', zei een van hun commandanten. Vandaag neemt het Nederlandse contingent voor het eerst deel aan de inzameling.

Van Macedonische zijde is opnieuw sceptisch gereageerd op de ontwapening van het rebellenleger, een scepsis die is gebaseerd op de veronderstelling dat het UÇK veel meer dan 3.300 wapens bezit en dus maar een klein deel van zijn wapentuig zal inleveren. Minister van Binnenlandse Zaken Ljube Boškovski noemde de NAVO-missie ,,symboliek'' en ,,het bewijs dat de internationale gemeenschap speelt met de gevoelens van de natie en met de gevoelens van elke eerlijke Macedoniër''.