Na ontucht weer terug bij zijn stichting

Oud-voorzitter Hans van O. van de stichting FACTA voor hoogbegaafden is weer aan het werk bij zijn stichting. Omdat hij ontucht had gepleegd met minderjarige leerlingen, werd hij eind mei veroordeeld tot 15 maanden cel waarvan vijf maanden voorwaardelijk

Volgens zijn advocaat H. Brink verricht Van O. momenteel op de achtergrond administratief werk. De stichting FACTA geeft cursussen aan kinderen die hoogbegaafd zijn en daar problemen mee hebben.

Van O. is op vrije voeten, omdat hij zijn onvoorwaardelijke straf, inclusief het voorarrest, inmiddels heeft uitgezeten.

Als bijzondere voorwaarde bij de voorwaardelijke gevangenisstraf stelde de rechter dat Van O. gedurende een proeftijd van twee jaar geen les mag geven aan minderjarigen en hen niet mag begeleiden. Van O. is echter in hoger beroep gegaan en zolang dat beroep niet heeft gediend, geldt die voorwaarde niet, aldus zijn raadsman.

Bovendien overtreedt Van O. met zijn administratieve werkzaamheden niet de door de rechter gestelde voorwaarde, voegt Brink daaraan toe. ,,Hij geeft geen cursussen en begeleidt geen leerlingen, dat zeker niet.''

Het openbaar ministerie van Den Haag bevestigt dat het vonnis niet van kracht is, nu de veroordeelde in hoger beroep is gegaan. Ook het OM is tegen de uitspraak van de Haagse rechtbank in beroep gegaan. De zaak dient op 21 december.

Van O. werd eind mei door de rechtbank schuldig bevonden aan ontuchtige handelingen met drie minderjarige meisjes, van wie de jongste tien was. Ook zou hij in het bezit zijn van kinderporno. Dat laatste gaf Van O. toe, evenals het feit dat hij de meisjes naakt fotografeerde.

Hij houdt van bloot en onder hoogbegaafden geldt een ander waardenpatroon, verklaarde hij tijdens de zitting.