Markt voor chips in beweging

Staat de vraag naar halfgeleiders (chips) werkelijk op het punt weer op te veren? Analisten hebben dat de hele zomer tevergeefs beweerd. De prijzen zijn omlaag blijven gaan, terwijl het gebruik van de capaciteit is gedaald tot rond de 50 procent. Nu lijkt de omvang van de problemen de chipproducenten eindelijk tot actie aan te zetten. Ze wachten niet langer op een opleving van de vraag om hun werkloze fabrieken uit de penarie te helpen. Capaciteitsverminderingen en herstructureringen zijn aan de orde van de dag. Japanse bedrijven geven het goede voorbeeld.

NEC maakte een maand geleden een herstructurering van zijn divisie voor geheugenchips bekend, alsmede een joint venture met Hitachi. Toshiba heeft daarna productiebeperkingen aangekondigd ter groote van 2 procent van de wereldproductie. Een fusie met het Duitse Infineon (een onderdeel van Siemens) zou de volgende stap kunnen zijn, waardoor naast Samsung en Micron een derde grote speler op de wereldmarkt voor geheugenchips ontstaat. Dat zou een grotere discipline op het gebied van de capaciteit en de prijzen tot gevolg hebben, en dat is ook hard nodig. Toch zal dit alles niet zonder meer tot een koersstijging voor chipaandelen leiden. Beleggers gokken op herstel van de vraag. Zolang dit uitblijft, lijken de koersen veel te hoog. Herstructureringen kunnen ertoe bijdragen dat de koersen een realistischer gehalte krijgen, maar voorlopig zullen ze niet stijgen.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld

    • Jonathan Ford