Laurus als koopje nog te duur

De minicrash van het aandeel Laurus gisteren op de beurs maakt het kwetsbaar voor een overname door concurrenten. Maar wie wil het kwakkelende supermarktbedrijf na het Konmar-echec hebben?

Moet iemand anders het roer overnemen van de veelgeplaagde Ole van der Straaten, de topman van supermarktconcern Laurus? De winstwaarschuwing voor 2001 veroorzaakte gisteren op de beurs een koersval van vijftien procent. Die kwam bovenop de halvering van de koers sinds vorig jaar zomer. Op eigen kracht komt Laurus er voorlopig niet uit. Alleen een overname lijkt Laurus te kunnen redden.

Maar het bedrijf is om allerlei redenen onaantrekkelijk voor een overname. De overnemer constateert een onervaren directie die teveel tegelijk wil en een raad van commissarissen die ook weinig kennis van zaken heeft en te afwachtend is om het roer om te gooien. Niet aanlokkelijk voor een overnamekandidaat die snel noodzakelijke maatregelen wil nemen om de Konmar-operatie een succes te maken.

Laurus is een kruiwagen vol kikkers. Inclusief de nieuwe Konmars kent het zeven formules. Daarvan moeten er twee worden verkocht, is een aantal winkels al verkocht, terwijl de zelfstandige ondernemers van Super de Boer voorlopig niet willen overstappen naar de Konmarformule. Daarnaast telt het bedrijf een handvol distributiecentra die de verschillende ketens bevoorraden.

De financiële positie van Laurus is niet sterk. De laatste overname van Laurus, Groenwoudt vorig jaar, werd betaald met geleend geld en de ombouwoperatie moest worden opgebracht door de extra cash flow die de nieuwe Konmars zouden genereren. Winkelformule Basismarkt is nog niet verkocht en de supermarkten van Laurus in Spanje blijven tegen de verwachting in verliezen maken.

De integratie van de distributiesystemen moet nog op gang komen, zodat ook deze kostenbesparing dit jaar niet wordt gerealiseerd. Daardoor lopen de schulden verder op. Afgelopen jaar was de verhouding tussen de netto rentedragende schuld en het bedrijfsresultaat voor afschrijvingen al 2,2. Een cijfer dat dit jaar verder oploopt, zodat de banken grotere druk op het concern kunnen uitoefenen. Wellicht dat zij het besluit forceerden om een gedelegeerd commissaris naast Van der Straaten te zetten.

Laurus is een doos van Pandora. Potentiële overnemers willen eerst afwachten tot er een begin van consolidatie waarneembaar is. De problemen zijn zo groot dat niemand zich eraan waagt, menen analisten. Er is hooguit iemand die een deel van Laurus wil overnemen, meent Fernand de Boer van ING Barings: ,,Het hele concern overnemen is niet waarschijnlijk.''

Daarbij komt dat potentiële overnemers de laatste jaren hun eerdere acquisities aan het verteren zijn. De Belgische marktleider Delhaize heeft in Europa en de Verenigde Staten volop gekocht en heeft nu meer dan genoeg aan zijn hoofd, onder meer veel schulden, om een nieuw probleem te kopen. Analist Alexandre Jenart van de Belgische zakenbank Petercam: ,,Delhaize heeft gezegd dat het de komende twee jaar niet acquireert. Het gaat eerst zijn schulden afbouwen. En Laurus is slecht gemanaged. Een turn-around is moeilijk en duurt drie jaar. Delhaize zou er op de beurs voor gestraft worden.''

Hetzelfde geldt voor het Franse Carrefour dat vorig jaar GB Food overnam, dat toen in vergelijkbare problemen als Laurus verkeerde. Twee bleeders is zelfs de Fransen te machtig. Ook voor het Amerikaanse Wal-Mart is Laurus niet interessant. Zij bouwen megawinkels, waarbij de Nederlandse supermarkten in het niet vallen.

Bijkomend probleem is dat buitenlandse partijen met de overname van Laurus een positie zouden kopen in een land waarbij het sterke Albert Heijn een marktaandeel heeft van 42 procent: geen florissante startpositie. Daarom denkt De Boer (ING Barings) dat eerder een binnenlandse kandidaat belangstelling voor Laurus zal tonen: ,,Dirk van den Broek gaat samenwerken met Dekamarkt. Dirk heeft kennelijk de ambitie uit te breiden.'' Veel winkels kunnen dat nooit zijn, omdat Van den Broek zijn expansie liever niet financiert met geleend geld.

Laatste probleem bij een overname van Laurus is de prijs. Gezien de problemen staat de koers nog te hoog. De verhouding tussen beurswaarde en omzet is voor 2002 ongeveer 0,27, nog boven de 0,24 die Carrefour voor GB Food betaalde. En daar zat nog een overnamepremie in. Laurus moet nog minimaal twintig procent dalen voordat het een interessant koopje wordt. Analist De Boer: ,,Dat wordt voorlopig dus nog even doormodderen.''