Kampeerders uit Italië naar andere stek

Nederlandse touroperators halen vandaag Nederlandse kampeerders weg van een Italiaanse `legionellacamping'. Touroperators Oad Reizen en Belvilla zeggen hun op de camping aanwezige klanten een alternatieve accommodatie aan te bieden.

De maatregelen worden genomen nadat vorige maand een 40-jarige inwoner uit Heerlen tijdens zijn verblijf op camping San Benedetto aan het Gardameer de veteranenziekte opliep. De ziekte wordt veroorzaakt door de legionellabacterie.

Nieuwe boekingen voor San Benedetto zijn opgeschort in afwachting van overleg met de campingdirectie. ,,Bovendien krijgen onze klanten die afgelopen weken op de camping zijn geweest een brief met een waarschuwing'', zegt woordvoerder H.van Vilsteren van Belvilla.

Het is de tweede Italiaanse camping waar dit vakantieseizoen gasten besmet blijken te zijn met de dodelijke bacterie. Eerder liepen Nederlandse kampeerders van camping Le Marze in Marina de Grosseto aan de Toscaanse kust legionella op. In de waterleiding van Le Marze ontdekte een Nederlands inspectieteam naderhand hoge concentraties van de legionellabacterie, maar de nog aanwezige gasten werden niet of slecht geïnformeerd door touroperators en de directie van deze camping.

Op camping San Benedetto gaat het om het tweede geval in één jaar. Vorig jaar raakte een Italiaan besmet, en in juni van dit jaar de Heerlenaar M.van der Heyden. Een maand na terugkeer van zijn vakantie is hij nog niet hersteld.

Met zijn vrouw en twee kinderen verbleef Van der Heyden van 14 tot 26 juli in een stacaravan op de camping in Peschiera del Garda. Op 22 juli werd hij ziek. De symptomen waren hoge koorts, misselijkheid en zweetuitbraken. Het gezin vertrok vervroegd naar Oostenrijk waar een arts de diagnose legionella pneumonie stelde.

Nadat de diagnose in het ziekenhuis in Heerlen was bevestigd, meldde Van der Heyden op 13 augustus telefonisch aan Belvilla dat hij legionella had opgelopen. De boodschap leidde niet tot maatregelen bij Belvilla.

Ook na een waarschuwing van het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR), vorige week, dat de camping in verband was gebracht met legionella, kwam Belvilla niet in actie. Dat gebeurde pas nadat het bedrijf gisteren door de media om commentaar gevraagd werd.

Belvilla-woordvoerder Van Vilsteren: ,,De e-mail van het ANVR is blijven hangen na een computerstoring. We hebben contact gehad met de klant. Hij heeft inderdaad gebeld. Vervelend dat we er toen niet op zijn ingesprongen.''

Actuele lijst legionella-accommodaties: www.nrc.nl/Doc/

    • Joep Dohmen